Beograd, 3. oktobra 2016. – Ovogodišnja Nagrada „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku dodeljena je Nikoli Moravčeviću za roman Grof Sava Vladislavić koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.
Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Radovan Kalabić (predsednik), Ljubomir Ćorilić i Tanja Jurišić. Nagradu „Janko Veselinović“ dodeljuje Udruženje književnika Srbije.
Moravčevićev istorijski roman govori o grofu Savi Vladislaviću, jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine, čoveku koji je odredio granicu između Rusije i Kine.
Moravčevićev roman priča o čudesnom usponu čoveka koji je od Hercegovine i Dubrovnika, potom Carigrada i Venecije, baveći se trgovačkim poslom, postao vodeći diplomata najznačajnijih ruskih careva i tajni savetnik na dvoru u Moskvi i Petrogradu.
Roman Nikole Moravčevića opisuje uspon Save Vladislavića u trgovačkim i diplomatskim poslovima, kao i njegove misije u Carigradu, u Veneciji, u krajnjem Sibiru ili u Kini koje postaju istinske avanture jednog najrazličitijim i najizazovnijim događajima bogatog i ispunjenog života.
Nikola Moravčević Grof Sava Vladislavić