Beograd, 4. decembra 2017. – Htela sam da pokažem raznovrsnost evropskih kultura i raznovrsnost evropskih predrasuda – rekla je Nina Jargekov na pres konferenciji u Arhipelagu povodom srpskog izdanja romana Dvojno državljanstvo i na početku svoje srpske turneje tokom koje će imati više susreta sa čitaocima u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.
– Moj roman na primeru junakinje koja ima dva pasoša i potiče iz dve kulture pokazuje obe strane ovog pitanja, kako samu kulturu, tako i mnogobrojne predrasude – kaže autorka romana Dvojno državljanstvo.
Na pitanje novinara o egzistencijalnoj situaciji svoje junakinje koja živi sa dva svoja identiteta Nina Jargekov kaže:
– Sve je danas takav, možda će jednog trenutka pripadnost jednom identitetu postati izuzetak. Danas nije tako, ali uopšte nisu retki ljudi koji pripadaju različitim identitetima sa svim posledicama, dobrim i lošim, koje to danas može sa sobom da nosi. Bio mi je izazov da napišem roman o temi dvojno državljanstvo, za tu temu je bio potreban čitav roman.
Nina Jargekov Dvojno drzavljanstvoOdgovarajući na pitanje šta bi danas još bile velike evropske teme za jednog romansijera, Nina Jargekov je kazala:
– Uvek imam utisak da je Evropska unija veliko školsko odeljenje sa različitim učenicima. U tom odeljenju, kao i u svakom drugom, postoji ravnopravnost među učenicima, ali svi znaju da među tim učenicima postoje i različita težina i tretman. Volela bih da o tome nešto napišem. Posle iskustva sa pisanjem romana Dvojno državljanstvo osećam se pozvanom da progovorim o toj temi.
Nina Jargekov je istakla svoje uzbuđenje što je došla u Srbiju povodom srpskog izdanja svog romana Dvojno državljanstvo.
– Osećam se veoma uzbuđeno. U Beogradu me je dočekalo tek objavljeno lepo izdanje mog romana. Arhipelag je moj prvi strani izdavač. Ta činjenica će uvek biti deo mene.
Nina Jargekov će se večeras susresti sa čitaocima u Kragujevcu, u Studentskom kulturnom centru u 18 časova. Književno veče u Beogradu je u sali Amerikana Doma omladine Beograd u sredu 6. decembra s početkom u 19 časova, dok je novosadska premijera romana Dvojno državljanstvo u četvrtak 7. decembra u 20 časova na brodu Zeppelin.