Beograd, 24. juna 2021. – Nina Savčić je dobitnica Nagrade „Isidora Sekulić“ za 2019. godinu za roman Vlasnik svega našeg koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.
Nagrada „Isidora Sekulić“ uručena je Nini Savčić sinoć na svečanosti koja je održana u okviru manifestacije „Dani Isidore Sekulić“ u Kući Kralja Petra Prvog.
Na istoj svečanosti nagrada „Isidora Sekulić“ uručena je i piscu Slobodanu Mandiću za prozna dela Panonski palimpsesti (2019) i Duh priče i druga imena (2020).
Nina Savcic Vlasnik svega nasegPošto prošle godine zbog pandemije nije uručena nagrada „Isidora Sekulić“, ove godine su na „Danima Isidore Sekulić“ dodeljene dve nagrade, za 2019. i za 2020. godinu.
Nagrada „Isidora Sekulić“ sastoji se od povelje, plakete i novčanog iznosa.
Odluku o dobitnicima Nagrade „Isidora Sekulić“ za 2019. i 2020. godinu jednoglasno je doneo žiri koji je radio u sastavu: dr Aleksandar Jerkov (predsednik), Radinka Stojković i Majo Danilović.
Junakinja romana Vlasnik svega našeg neočekivano dobija posao u tajanstvenom institutu na obodu Beograda. Ona u tom institutu postaje bibliotekarka na zameni. Odlazeći na posao, junakinja ubrzo shvata da je reč o posve neobičnoj biblioteci, da su ljudi koji rade u tom institutu povezani tajanstvenim vezama, a da prava priroda tog instituta njoj ostaje nedokučiva. Na tom mestu započinje košmar u kome junakinja pokušava da razluči šta je san a šta java. Vlasnik svega našeg je izvrsna i sugestivna priča o gubitku autentičnosti u svetu u kome ništa nije kao što izgleda. Čak ni knjige, čak ni biblioteke. Ulazak u sistem, oličen u ovom slučaju u institutu, jeste metafora sveta u kome živimo i u kome pokušavamo da razumemo okolnosti vlastitog života.