Beograd, 10. maja 2022. – Novi roman Nine Savčić U lancima, objavljen prošle jeseni u izdanju Arhipelaga, biće predstavljen u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u četvrtak 12. maja s početkom u 19.30 časova.
U razgovoru učestvuju Marija Nenezić, Aleksandar Prnjat, Gojko Božović i autorka.
Junak romana U lancima je pisac govora i saopštenja u jednom važnom ministarstvu u Beogradu. U jednom trenutku junak romana odlučuje da se bavi i dodatnim poslom – pisanjem posmrtnih govora i telegrama. Taj posao dovodi ga u vezu s neobičnim dnevnikom koji će mu odjednom rasvetliti porodičnu traumu, istoriju njegove majke i spiralu vidljivog i nevidljivog nasilja u običnoj ljudskoj svakodnevici. Kada od jedne klijentkinje dobije ponudu da napiše roman o njenom prijatelju Generalu, junak romana U lancima će tek kasnije shvatiti da je, zapravo, tako iznenada dobio priliku koju neće moći da odbije – da napiše roman o sebi.
Ispričan u prvom licu i u muškom rodu, pun zapleta i snažnih priča o unutrašnjim lomovima u svakodnevici ljudskog života, uzbudljivi roman Nine Savčić U lancima pripoveda o lancima iskustva i kulture, zabrana i vaspitanja koji nas vezuju bez naše pomisli da ih ikada raskinemo.
Za svoj prethodni roman Vlasnik svega našeg, objavljen takođe u izdanju Arhipelaga (2019), Nina Savčić dobila je nagradu „Isidora Sekulić“.