Podgorica, 27. septembar 2013. – Tomaž Šalamun je ovogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade za književnost, odlučio je danas međunarodni žiri većinom glasova na sednici koja je održana u Podgorici.
Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: akademik Zdenko Lešić (Bosna i Hercegovina), profesor dr Svetlozar Igov (Bugarska), akademik Katica Ćulavkova (Makedonija), Aleš Debeljak (Slovenija), Filip David (Srbija), akademik Sreten Perović (Crna Gora) i predsjednik Vlaho Bogišić (Hrvatska).
Njegoševu nagradu Tomašu Šalamunu uručiće predsednik Crne Gore na Cetinju 12. novembra ove godine.
U najužem izboru za Njegoševu nagradu za 2013. godinu našli su se i makedonski pesnik Mateja Matevski i slovenački pisac Drago Jančar.
Tomaž Šalamun (Zagreb, 1941) jedan je od vodećih savremenih evropskih pesnika. Objavio je više od četrdeset knjiga pesama. Poznat kao konceptualni umetnik, Šalamun je jedan od najvažnijih neoavangardnih umetnika u Istočnoj i Srednjoj Evropi. Knjige pesama Tomaža Šalamuna prevedene su na više od dvadeset jezika. Dobitnik je nekih od najvažnijih međunarodnih nagrada za poeziju, među kojima su i Prešernova nagrada, Jenkova nagrada, Evropska nagrada za poeziju grada Minstera, Nagrada Altamarea i Zlatni venac Struških večeri poezije.
Arhipelag naredne nedelje objavljuje knjigu pesama Tomaža Šalamuna Godišnje doba u prevodu Milana Đorđevića.