Beograd, 13. juna 2023. – Dve knjige priča Mihajla Pantića, Ako je to ljubav i Novobeogradske priče, doživele su ovih dana nova izdanja u Arhipelagu.
Pantićeva najčitanija knjiga priča Ako je to ljubav upravo je objavljena u svom desetom izdanju. Objavljena prvi put 2003. godine, knjiga Ako je to ljubav nagrađena je Andrićevom nagradom za knjigu priča godine, potom nagradama „Karolj Sirmai“ i „Zlatni Hit Liber“, dok je u Rusiji dobila nagradu „Jugra-Rusija“.
U knjizi Ako je to ljubav srećemo pripovedanje o elementarnim stvarima. Pantićeve priče kreću se u rasponu od ljubavi do smrti, od grada do reke, od sna do prijateljstva. Pantić najviše govori o neuporedivim trenucima ljudskog života u kojima se otvaraju duboki uvidi u svakodnevicu, u sopstvenu intimu, u bliže i dalje okruženje, u ono što volimo ili u ono što težimo da razumemo. U knjizi Ako je to ljubav najviše srećemo upečatljive priče o ljubavi i smrti. O časovima u kojima nas emocije povuku u visine otkrića ili nas prizemlje u prazninu svakodnevice odavno se u srpskoj prozi nije pisalo tako ubedljivo kao u pričama Mihajla Pantića iz knjige Ako je to ljubav.
Uporedo s desetim izdanje knjige Ako je to ljubav, Arhipelag je objavio i deveto izdanje knjige Mihajla Pantića Novobeogradske priče.
Prepoznate u književnoj kritici kao knjiga preloma u Pantićevoj prozi, Novobeogradske priče su nesvakidašnje i upečatljive hronike novog grada. U ovim pričama Novi Beograd je težišna osa jednog sveta i povlašćeni prostor pripovedanja, mesto neobičnih susreta i događaja, novi grad koji postepeno stiče svoju istoriju i upoznaje njene izazove.
Za knjigu Novobeogradske priče, koja je prvi put objavljena 1994. godine, Mihajlo Pantić je svojevremeno dobio Nagradu Borbe za najbolju proznu knjigu godine.
Priče Mihajla Pantića prevedene su na dvadesetak jezika i uvrštene su u mnoge antologije u Srbiji i svetu.
Posebna izdanja Pantićevih knjiga priča objavljena su na francuskom, engleskom, ruskom, nemačkom, italijanskom, bugarskom, ukrajinskom, slovenačkom, slovačkom, makedonskom i mađarskom jeziku.