Beograd, 7. februara 2019. – Nova knjiga poznatog ekonomiste i ekonomskog istoričara Boška Mijatovića Zemlja, novac, država. Iz srpske ekonomske istorije nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Mijatovića knjiga u nizu odlično napisanih i analitičnih ogleda prati srpsku ekonomsku istoriju od srednjeg veka do vremena naše savremene tranzicije na početku XX veka. Mijatović u ovoj knjizi, između ostalog, govori o ekonomskim prilikama u Braničevskoj oblasti u drugoj polovini XV veka, istoriji srpskog budžeta, o poreskoj politici u Srbiji u XIX i XX veku, o šaštiti seljaka od finansijskih rizika u nekadašnjoj Srbiji, o novčanom kreditnim poslovima Narodne banke Srbije u prve dve godine Prvog svetskog rata, o zameni novca prilikom nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili o ekonomskoj politici i konjunkturi u Kraljevini od 1919. do 1925. godine.
Na kraju knjige Zemlja, novac, država Boško Mijatović ispisuje najcelovitiju istoriju moderne srpske tranzicije. „U tranziciju je Srbija krenula brzim korakom, ali se on tokom vremena usporio pa se zemlja nalazi tek na polovini puta“, naglašava autor u zaključku ove svoje studije.
Boško MijatovićPosebnu pažnju Boško Mijatović u knjizi Zemlja, novac, država posvećuje političkim tumačenjima i zloupotrebama ekonomije i ekonomske istorije. Neki od najznačajnijih tekstova u ovoj Mijatovićevoj knjizi bave se upravo empirijskim, naučnim, istraživačkim i analitičkim preispitivanjem političkim i ideološkim tumačenjima pojedinih događaja ili procesa iz srpske ekononmske istorije, odnosno razlozima zbog kojih su se činjenice povukle pred predrasudama, a naučni argumenti pred ideološkim verbalizmom.
Napominjući u uvodu kako je njegova knjiga ogleda iz srpske ekonomske istorije nastala kao doprinos ekonomskoj istoriografiji u Srbiji, koja je na marginama naučnih interesovanja, Mijatović ističe:
– Ekonomska istorija Srbije i bivše Jugoslavije još je u prvim fazama i predstoji puno posla da bi saznali i razumeli ekonomski život u prošlosti. Na tom poslu bila bi dragocena saradnja istoričara i ekonomista, pošto i jedni i drugi imaju svojih prednosti.
Boško Mijatović je doktorirao ekonomske nauke, pisao kolumne za Politiku, NIN, Borbu, Danas, Ekonomsku politiku, Ekonomist magazin, ima blog Srbija i svet (sa Slobodanom Samardžićem), a poslednjih godina se sve više bavi ekonomskom istorijom. Predsednik je Centra za liberalno-demokratske studije. Neke od Mijatovićevih poznatijih knjiga su: PrivatizacijaEkonomija, politika i tranzicijeDuvan i srpska država u XIX vekuPojmovnik liberalne demokratije (sa I. Vujačićem i T. Mladenovićem), Dva veka Dečanske uliceSrbija na nizbrdiciIlustrovana istorija beogradskih kafana – od Turskog hana do Aero kluba (sa B. Belingarom).