Beograd, 17. novembra 2015. – Nova knjiga Dragoljuba Mićunovića Susret sa stvarnošću upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji ovog izdavača Presek.
Susret sa stvarnošću je knjiga eseja i razgovora, svedočanstvo o političkim, društvenim i kulturnim izazovima u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine do naših dana. Dragoljub Mićunović iz ugla intelektualca, sociologa, aktivnog građanina i političara analizira savremenu srpsku društvenu i političku scenu, kao i njen širi balkanski i evropski kontekst. Obnavljajući žanr razgovora kao forme u kojoj se u susretu različitih iskustava i stanovišta preispituju najizazovnija pitanja uzburkane stvarnosti, Mićunović u razgovorima iz knjige Susret sa stvarnošću daje precizne analize, uzbudljive rasprave, utemeljene studije.
Razgovori u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su sa srpskim i svetskim medijima, među kojima su i kineski, bugarski i danski časopisi. U središtu ovih razgovora jeste nastojanje da se racionalnim promišljanjem političke scene i društvene stvarnosti oblikuje iskustvo koje ima i teorijsku snagu i praktičnu vrednost. Većina razgovora u knjizi Susret sa stvarnošću vođeni su od polovine 2012. do jeseni 2015. godine sa novinarima dnevnih novina Politika, Blic, Danas, Novosti, Dnevnik, ili magazina NIN, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik, Ilustrovana politika.
Objašnjavajući razloge da svoje razgovore skupe u korice jedne knjige, Mićunović kaže:
– Tekstovi koji su pred čitaocem su mahom direktni odgovori na pitanja radoznalih novinara o našoj konkretnoj društvenoj stvarnosti. Ozbiljan odgovor opet nas vraća na pitanje stvarnosti: šta je ovo u čemu živimo sada? Šta je ono stvarno, očišćeno od svih opsena, ulepšavanja i šminkanja, lakiranja, marketinških trikova i medijskog spinovanja? Od političara na vlasti dobijamo preko medija ulepšanu i nerealnu sliku koja se uglavnom adresira i projektuje za budućnost i služi kao neka vrsta anestezije da se što bezbolnije podnese postojeća stvarnost. U savremenim predstavničkim demokratijama, na pluralističkom političkom tržištu, politika se svodi na pridobijanje birača, da svojim glasovima legitimizuju vladavinu nekih partija koje će odmah nakon izbora u prvi plan staviti svoje partikularne (lične ili partijske) interese. No, uprkos svim ovim okolnostima, verujem da ima smisla upornim istraživanjem stvarnosti doći do istine, veoma potrebne ljudima da izbegnu razočaranja, da se probude iz „anestezije“. Da bismo sami sebe izbavili iz tog začaranog kruga želja i izmišljene stvarnosti, prvi korak je hrabri i „bolni susret sa stvarnošću“. Uspomene na slobodu ne smeju da miruju, zadatak je intelektualaca da ih bude. Danas je u čitavom svetu jasno da se oni, pre svih, moraju suprotstaviti sveopštoj anesteziji i opsenarskom udaljavanju od stvarnosti. Danas je jasno da je ćutanje ne samo kukavičluk već i laganje, jer se skrivanjem istine iskrivljuje stvarnost.
U jednom od novijih razgovora koji su objavljeni u knjizi Susret sa stvarnošću Dragoljub Mićunović na sledeći način opisuje savremene društvene prilike u Srbiji:
– Očekivanja naroda od vlasti su uvek bila veća od onoga što se stvarno dešavalo. Ne postoji nijedna epoha u koju ljudi nisu bili razočarani. Čista je izmišljotina da smo nekad živeli u „srećno vreme“. Ali, ono što danas imamo kao stvarnost jeste nered, haos i poremećaj u društvenim odnosima. Ključna posledica toga je što je narod postao i apatičan i apolitičan. Imamo i „vrednosni pad“ koji je došao kao posledica ratova, izolacije, primitivizicaje, a došlo je i do legitimizacije nasilja. Više nam nije čudno ni kada đaci šamaraju profesore, ni kada deca sa deset godina noževima bodu ljude, ni kada u porodicama jedni druge ubijaju zbog toga što nečega ima ili nema u kući. Nesigurnost i strah dominiraju u ovom društvu, i to jeste nešto što pogubno deluje na mentalno stanje nacije.
Posle dva toma memoara Život u nevremenu, koji su izazvali veliko interesovanje čitalaca, Dragoljub Mićunović trenutno završava treći tom svojih memoara koji će obuhvatiti period od 5. oktobra 2000. do aktuelnih političkih događaja.