Beograd, 12. maja 2022. – Nova knjiga pesama Radoslava Milenkovića Povratak u katakombe objavljena je u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.
Posle knjige pesama Prazna gnezda (2021), koja je takođe objavljena u izdanju Arhipelaga, Radoslav Milenković suočava čitaoce s pesmama naglašenog lirizma i izrazite emotivnosti.
– Pesnička zbirka Radoslava Milenkovića Povratak u katakombe istovremeno predstavlja i povratak u Milenkovićev poetski svet koji nam je dobro poznat iz njegovih prethodnih knjiga. To je svet duboke melanholije, istovremeno intelektualno promišljen i razorno introspektivan, svet koji poeziju vidi kao jedini način da se preživi stvarnost – kaže povodom knjige pesama Povratak u katakombe Jelena Lengold.
Ističući da je Milenković posvećeni čovek s nekoliko umetničkih sudbina, Jelena Lengold naglašava iskrenost i neposrednost Milenkovićeve poezije:– Ovo je poezija čoveka koji se ne bavi nekolikim umetnostima samo kao svojim profesijama, već kome je boravak u umetnosti sudbina. On drugo mesto izvan tog niti poznaje, niti želi. Kao pesnik, on ostavlja utisak da se upravo istim takvim čitaocima i obraća, onima koji nemaju baš nikakvu zadršku u svojim emocijama, onima koji nisu sebi nametnuli savremene zabrane na slabosti duha. Pesnik Radoslav Milenković je nešto što bi se moglo nazvati večnim čovekom, čovekom u svojoj esencijalnosti. I to je samo deo njegove dugovečne magičnosti.Radoslav Milenković rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Pozorišnu i radio režiju diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača. Proslavljeni glumac i reditelj poznatih i igranih predstava potvrdio se u proteklim godinama kao pesnik.
Pre Povratka u katakombe Radoslav Milenković objavio je knjige poezije: Tačka. Pepeo. Poezija (1982), Кrhotine (1993), Tajni tuneli (2018) i Prazna gnezda (2021).