Beograd, 25. maja 2022. – Nova knjiga pesama Tanje Stupar Trifunović Zmijštak upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element.
Nova knjiga pesama Tanje Stupar Trifunović predstavlja brižljivo komponovanu celinu sa čitavim nizom odličnih pesama. U toj celini pojedinačne pesme se međusobno produbljuju i stoje u dinamičnom odnosu. Kao što je svaka od ovih pesama oblikovana po modelu priče, tako iznijansirana unutrašnja priča postoji i u celoj knjizi.
– Na jednoj strani, u knjizi neobičnog i višestruko asocijativnog imena Zmijštak osvaja zavodljiva narativnost iskazana u pesmama u kojima se uvek nešto događa i koje su u intenzivnom dijalogu sa čitaocem. S druge strane, ove pesme su prožete istančanim senzibilitetom i sposobnošću da se emotivnost preoblikuje u plodonosna iskustva poezije – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
U nizu tema Tanja Stupar Trifunović sklapa sugestivnu i simbolički jaku sliku savremenog sveta.
– Od kamernog sveta emocija, o kojima se govori moćno i sugestivno, preko nesmirene slike zavičaja koja je s druge strane bilo kakvog opšteg mesta, Tanja Stupar Trifunović je stigla do kritički izoštrene slike društva i sveta u kome je post-istina smenila istinu, u kome su osvajači pred gradovima, a poraženi u svakome od nas, u kome sloboda više nema ni cenu ni trajnost, dok se jedinka uvek ispočetka suočava sa zahtevom: „Ponekad treba izmisliti svijet ispočetka“ – kaže Božović.
Pesnikinja, pripovedačica i romansijerka Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) objavila je pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman More je bilo mirno u saradnji s Tatjanom Vidojević (ilustracije). Prevođena je na nekoliko evropskih jezika. Dobitnica je više nagrada za poeziju i prozu, između ostalih, Nagrade Evropske unije za književnost (EUPL) 2016. za roman Satovi u majčinoj sobi, nagrada „Risto Ratković“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije za knjigu pesama Razmnožavanje domaćih životinja i Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini na srpskom jeziku za roman Otkako sam kupila labuda. Tanja Stupar Trifunović živi u Banjoj Luci.
Pre knjige pesama Zmijštak, Arhipelag je objavio dva romana Tanje Stupar Trifunović: Otkako sam kupila labuda (2019) i Satovi u majčinoj sobi (2020).