Beograd, 1. septembra 2014. – Nova knjiga pesama jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Živorada Nedeljkovića Ulazak upravo je objavljena je u izdanju Arhipelaga u jednoj od retkih domaćih edicija poezije Element.
Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi Ulazak predstavljaju primer stišane lirike i magijskog verizma. Nove pesme Živorada Nedeljkovića postepeno i promišljeno, u nizu upečatljivih slika, oblikuju neke od najuzbudljivjih izraza novije srpske lirike. Lirski subjekt nastoji da razume do poslednjih detalja vlastiti svet, zbog čega pesnik o njemu peva sa zanimanjem i naklonošću. Kao u kakvoj pesničkoj arheologiji svakodnevice, Nedeljković pre nas izvodi ne samo bogat i potisnut unutrašnji svet modernih junaka već i nijanse, prelive i zanemarene i marginalizovane oblike moderne egzistencije. U tim izdvojenim i vanredno uobličenim prizorima stihovi u knjizi Ulazak prizivaju primere zaboravljenog i nesvakidašnjeg smisla.
Ranijih godina Arhipelag je objavio dve pesničke knjige Živorada Nedeljkovića, Ovaj svet i Talas. Za Ovaj svet Nedeljković je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu godine, dok je za Talas dobio Nagradu „Vasko Popa“ za najbolju pesničku knjigu godine.
Pesme Živorada Nedeljkovića su zastupljene u svim važnijim antologijama savremene srpske poezije i prevedene su na više evropskih jezika.