Beograd, 4. maja 2015. – Priče s Marsa, nova knjiga priča Srđana V. Tešina, jednog od vodećih pisaca novije generacije u savremenoj srpskoj književnosti, upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Priče iz knjige Priče s Marsa nalaze se u više antologija savremene srpske priče, a jedna od njih uvrštena je nedavno u Antologiju najboljih evropskih priča (Best European Fiction) koja izlazi u SAD.
Priče s Marsa donose kratke priče, napisane u duhu flash-fiction, o svakodnevici i zločinima, napetostima i konfliktima, tajanstvenim nestancima i bizarnim događajima, krimi zapletima i nesvakidašnjim preokretima u delu grada zvanom Mars.
Oblikovane kao snažna i provokativna urbana crna hronika naših dana, nove priče Srđana V. Tešina postavljaju pred čitaoca pitanja na koja on ne može izbeći odgovor: Da li je svaki naš grad postao Mars? Da li je moguć život na Marsu? Otuda se može kazati kako je ova knjiga upečatljiva povest o tome kako smo sopstveni život pretvorili u Mars.
U knjizi Priče s Marsa nalaze se dvadeset tri kratke priče izuzetne uzbudljivosti i kritičke snage, kao i piščev poetički zapis o tome kako napisati kratku priču.
Pripovedač, romansijer i esejista Srđan V. Tešin (1971, Mokrin) objavio je devet knjiga, među kojima su i prevođeni i nagrađivani romani Kroz pustinju i prašinu i Kuvarove kletve i druge gadosti, kao i knjiga priča Ispod crte.
Posvećen istraživanju kratke priče, Tešin je priredio nekoliko tematskih antologija savemene srpske i regionalne priče u izdanju Arhipelaga: antologiju srpske subverzivne priče Bunker, antologiju priča o starosti Starost, antologiju priča o kući Kuća na Ravnom Bregu i antologiju priča o medijima Četvrtasto mesto.
Tešin je zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti, a proza mu je prevođena na francuski, engleski, nemački, poljski, češki, makedonski, mađarski, albanski i slovenački jezik.
Prošle nedelje Srđanu Tešinu je za književni i urednički rad uručena Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.