Beograd, 10. oktobra 2023. – Nova knjiga Vide Ognjenović Poetesa objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Premijere.
Poetesa je biografska drama o sudbini i poeziji Milice Stojadinović Srpkinje, pesnikinje iz doba srpskog romantizma, koja je najpre slavljena i hvaljena, nazivana Vrdničkom Vilom i velikom nadom srpske poezije, da bi na kraju, zaboravljena i odbačena, završila kao prosjakinja na ulicama Beograda.
Pored Milice Stojadinović Srpkinje, kao likovi drame Poetesa javljaju se poznate figure nacionalne književne, kulturne i društvene istorije, između ostalih, Vuk Stefanović Karadžić, Vukova ćerka Mina Karadžić, Vukova supruga Ana Kraus Karadžić, pesnik i putopisac Ljuba Nenadović, pesnik i profesor Đorđe Rajković, kao i bečki pesnik Ludvig Frankl.
Milica Stojadinović Srpkinja dolazi u bliski dodir sa svima njima, svi je hvale i podržavaju, ali ona u jednom osetljivom trenutku svoga života počinje da shvata da je niko od njih, zapravo, ne razume, niti u potpunosti prihvata ono do čega je njoj najviše stalo – osobenu romantičarsku sliku sveta koju nesebično otkriva u svojoj poeziji. Vuk u njoj ne vidi pesnikinju, već traži da bude sakupljačica narodnih pesama, dok urednici tadašnjih književnih časopisa u njoj prepoznaju književni kuriozitet i instrument nacionalnog romantizma, a ne pravu književnu vrednost koju treba podržati.
Nastala na ovom sudaru pojedinačne sudbine i društvenih okolnosti, ličnih težnji i ograničenja jednog doba, drama Poetesa je uzbudljiva slika jedne epohe i uzbudljiva slika jedne ženske sudbine u toj epohi. Poetesa je drama o uzletu i padu, o pamćenju i zaboravljanju, o prihvatanju i odbacivanju.
Po drami Poetesa nastala je istoimena uspešna predstava u režiji Vide Ognjenović i u produkciji Novog tvrđava teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.