Beograd, 4. novembra 2020. – Novi roman Boška Krstića Paranoja Barona Aldina upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Paranoja i stvarnost, stvarna Subotica i izmaštana Šapata sreću se u dvema ukrštenim pričama romana Paranoja Barona Aldina. Junak Krstićevog romana priča nesvakidašnju priču svog života, izmešanu sa našim turbulentnim društvenim iskustvom u poslednjih nekoliko decenija.
Bosko Krstic Paranoja Barona AldinaU toj istoriji sukoba i omraza, privida i licemerja, velikih objava srećne budućnosti i mučnih iskustava konkretnog života, junaci romana Paranoja Barona Aldina dolazi do pitanja: gde se završava stvarnost, a gde počinje paranoja?
Paranoja Barona Aldina je novi roman pisca romana Kaštel Beringer i nesmirenog istraživača retkih sudbina i epizoda iz svakodnevice i istorije bačke ravnice.
Rođen u Martincima Miholjačkim 1947. godine, romansijer, esejist i novinar Boško Krstić objavio je četiri romana i četiri knjige eseja, među kojima je i Srebrni oksid. Krstićevi romani bili su u užem ili širem izboru za NIN-ovu nagradu. Za roman Kvazimodo dobio je Nagradu „Karolj Sirmai“.
Skoro sve Krstićeve knjige prevedene su na mađarski jezik i objavljene ili u našoj zemlji ili u Mađarskoj. Krstić je počasni član mađarske Akademije za književnost i umetnost „Sečenji“ (Széchenyi Irodalmi és Műveszeti Akadémia).
Glavni je i odgovorni urednik časopisa Rukovet u Subotici, gde živi i radi.