Beograd, 27. novembra 2020. – Novi roman poznatog romansijera, pripovedača i aforističara Milana Todorova Ne mogu svi da umru leti upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Roman Ne mogu svi da umru leti pripoveda o ljubavi i nestajanju, o usamljenosti i žudnji, o strasti i svakodnevici. Zaljubljeni u istu ženu, junaci Milana Todorova preispituju svoje prijateljstvo, svoje emocije, svoje društvo i pravila i tabue na kojima ono počiva.
Oblikovan na takvoj osnovi, roman Milana Todorova Ne mogu svi da umru leti je uverljiva priča o ljubavi koja menja mnogo lica sve dok ne dovede junake romana do krajnjih granica njihovog iskustva.
Milan TodorovLjubavna priča u romanu Ne mogu svi da umru leti naslojava se kritičkom slikom života junaka razapetih između svakodnevnih poslova za opstanak i čežnje za izmeštanjem iz zadatih okolnosti egzistencije, kao i krimi elementima u epizodama romana u kojima inspektor i glavni junak tragaju za iznenada nestalom tetkom glavnog junaka.
Neposredan i savremen, roman Milana Todorova je u prostornom smislu smešten između Segedina i Novog Sada. Pripovedajući istovremeno jednu ljubavnu priču i intrigantnu povest o tome šta se dogodilo sa Svetom bazena – Raj-T, Ne mogu svi da umru je najpre novosadski roman u kome se izoštreno i provokativno uspostavlja slika Novog Sada kakvog još niste upoznali ni u savremenom životu, ni u savremenoj književnosti.
Romansijer i pripovedač Milan Todorov pre romana ne mogu svi da umru leti objavio je tri romana i četiri knjiga priča. Piščevi romani su Lek protiv smrti, Redosled jednostavnih stvari i Pristanište, dok su od knjiga priča najpoznatije Ne mogu ovde da dočekam jutro i Telefonski imenik mrtvih pretplatnika. Za knjigu priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika Todorov je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (2019). Živi i radi u Petrovaradinu.