Beograd, 12. septembra 2017. – Novi roman Mladene Vurune Košulja sa likom Če Gevare upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga. Roman Mladene Vurune čine dve majstorski napisane ukrštene priče, od kojih svaka ima svoje posebne junake, mesta radnje i događaje.
Nastavljajući u hronološkom pogledu tamo gde je stao s romanom Kutija sa fotografijama i pripovedajući o vremenu velikog praska koji je izmenio naše živote na samom kraju osamdesetih i na početku devedesetih, Vuruna premešta mesto radnje u Sloveniju i, pre svega, u Zagreb.
Junaci romana Košulja sa likom Če Gevare jesu mladi ljudi koji iz hedonističkog i samozaboravnog novog talasa Beograda osamdesetih odlaze na vojni rok koji služe u Sloveniji, gde, uza sve napetosti i dril vojničkog života, nastaje jedno uzbudljivo prijateljstvo.
Vođen tim prijateljstvom, glavni junak romana odlučuje da posle odsluženja vojnog roka sa svojim prijateljem ostane u Zagrebu, gde upoznaje i Luciju, prijateljevu sestru.
Mladen Vuruna Kosulja sa likom Ce GevarePredstavljajući Zagreb krajem osamdesetih i početkom devedesetih, roman Košulja sa likom Če Gevare upečatljivo prikazuje mlade ljude koji traže sebe, otkrivaju svoja interesovanja i prepoznaju prve nesporazume sa svetom i okolinom. Ubrzo, istorija progovara na sav glas, potiskujući njihove planove, namere i očekivanja, ljubavi i prijateljstva u drugi plan. Glavni junak romana odlazi iz Zagreba, ali je i decenijama kasnije svestan da mora da ispriča svoju zagrebačku priču i priču svojih nekadašnjih prijatelja.
U drugom toku romana pisac vešto pripoveda o jednoj mogućoj priči druge Jugoslavije u kojoj se prepliću visoka politika i diplomatija, obaveštajne službe i terorizam, unutrašnji i spoljni neprijatelji, ljubavne afere i običan ljudski život.
Pripovedač i romansijer Mladen Vuruna (Zemun, 1963) završio je studije tehnološke hemije na Vojno-tehničkoj akademiji, a nakon toga i magistarske studije iz oblasti organske hemijske tehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju, čiji je eksperimentalni deo rađen na Univerzitetu u Dortmundu, odbranio je u Vojnoj akademiji. Autor je i koautor više naučnih i stručnih radova i jednog udžbenika. Mladen Vuruna je oficir i profesor u Vojnoj akademiji.
Mladen Vuruna Kutija sa fotografijama Mladen Vuruna Sedam jezivih dana
Vuruna je devedesetih objavio knjigu pesama Pleme i knjigu priča Ogledala. Poslednjih godina u izdanju Arhipelaga objavljena su već dva romana ovog pisca: Kutija sa fotografijama i Sedam jezivih dana. Priče Mladena Vurune zastupljene su i u tri antologije savremene srpske književnosti objavljene u Srbiji.