Beograd, 8. decembra 2021. – Novi roman Ratka Dangubića Portret Mao Cedunga upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Dangubićev roman Portret Mao Cedunga počiva na iznenada pronađenom dnevniku koji otkriva susret dva sveta u ne tako dalekoj prošlosti u kojoj je već bila počela naša budućnost. Pronađen nedavno, u sasvim drugačijim okolnostima, ovaj dnevnik vraća nas u neobično vreme sedamdesetih godina u tadašnjoj Jugoslaviji i SAD, ali i otkriva neke uslovljenosti modernih istorijskih tokova.
Ratko Dangubic Portret Mao CedungaMlada naučnica iz Beograda dobija jednogodišnju Fulbrajtovu stipendiju početkom sedamdesetih godina i odlazi u Sjedinjene Američke Države u potrazi za naučnim usavršavanjem i istraživačkim i životnim snovima. Njen odlazak na stipendiju označava i susret dva sveta: Jugoslavije i Amerike, komunizma i kapitalizma, samoupravljanja i demokratije. A na vidiku se ukazuje Kina. Boraveći u Americi, mlada naučnica piše dnevnik o tome šta sanja i šta joj se događa, kakkva joj je svakodnevica u SAD i šta joj nedostaje iz Beograda.
Dnevnik mlade naučnice je svedočanstvo o onome što je videla i doživela, o zemlji u koju je došla i o zemlji koju je privremeno napustila, o nadi i nostalgiji. Danas, kada u Dangubićevom romanu oživljava njen dnevnik, nema više Jugoslavije iz koje je otišla, ali nema više ni Amerike kakvu je očekivala i koju je tokom svog boravka našla.
Pripovedač, romansijer i aforističar Ratko Dangubić (1946), pored nekoliko knjiga priča i knjiga aforizama, objavio je i devet romana, od kojih su najpoznatiji: Nemački u sto lekcija, Moving Day Ostrvo od pepela, Kafe Kengur, Švapski notes i Štuka u novinama.