Beograd, 22. decembra 2020. – Novi roman poznatog romansijera, pripovedača i aforističara Ratka Dangubića Štuka u novinama nedavno je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Nekoliko istorija se susrelo u novom romanu Ratka Dangubića Štuka u novinama.
Jedno je istorija zločina i udesa Drugog svetskog rata s njihovim odjecima u nekoliko ličnih i porodičnih istorija.
Ratko DangubićDrugo su ratovi devedesetih sa svojim lomovima, sukobima i zločinima.
Treće su dvehiljadite godine u kojima junaci presabiraju svoja sećanja i lična iskustva uvek opterećena istorijskim teretom i ličnim i porodičnim sećanjima.
Sadašnja zbivanja prelamaju se kroz odjeke novijih i starijih istorijskih tokova. Suočeni s dramatičnim iskustvima nesigurnosti i progonjenosti, istorije od koje ne mogu da se odmaknu i sadašnjosti s kojom ne mogu da se pomire, junaci u intenzivnim međusobnim i unutrašnjim raspravama neprestano preispituju sebe i svoja sećanja, ono što su doživeli i ono što su zapamtili.
Štuka u novinama je roman o istoriji koja se ne završava, o bekstvima i odlascima, o nemogućnosti bekstva i o potrebi za pričanjem.
Romansijer i pripovedač Ratko Dangubić (1946) pre Dosijea Maslačak objavio je sedam romana i pet knjiga priča. Dangubićevi najpoznatiji romani su Nemački u sto lekcija, Moving Day, Ostrvo od pepela, Kafe Kengur i Švapski notes, dok su od knjiga priča najpoznatije Pola ikoneToliko toga je već tamo i Dosije Maslačak. Živi u Beogradu.