Beograd, 9. oktobra 2017. – Novi roman Vide Ognjenović Maksimum upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.
Maksimum predstavlja izuzetan roman o mehanizmima hajke i javnog progona. Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.
Junak romana Vide Ognjenović Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje.
Od tog trenutka javnog napada Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, dok mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje. Javnost koja je godinama slavila Maksimuma, prepoznajući u njegovom stručnom mišljenju i umetničkom ukusu nesporni autoritet, sada, zbog nekoliko novinskih tekstova u kojima se iznose slabi argumenti, izlaže bespoštednoj sumnji sve što je uradio u svojoj javnoj i umetničkoj karijeri.
Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.
Vida OgnjenovićRoman Maksimum oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova. Kao na nekoj uzbudljivoj sceni pred čitaocima se, u intenzivnim i dramatizovanim govornim partijama, smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu. Na taj način, u tom smenjivanju i dinamičnoj uzajamnosti govornih perspektiva, nastaje ova velika priča o pitanjima koja nas snažno dodiruju.
Novi roman Vide Ognjenović dolazi sedam godina posle prethodnog romana ove autorke Posmatrač ptica, čije je novo izdanje ovih dana objavio Arhipelag.
U proteklih nekoliko godina Arhipelag je objavio najveći deo proznog opusa Vide Ognjenović: romane Preljubnici i Posmatrač ptica, knjige priča Otrovno mleko maslačka i Živi primeri, kao i knjige eseja Nasuprot proročanstvu i Visoka voltaža.