Beograd, 27. decembra 2022. – Knjižara Bulevar Books i Arhipelag organizuju novosadsku premijeru romana Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka, koji je nedavno objavljen u izdanju Arhipelaga, u sredu 28. decembra.
Razgovor će se održati u knjižari Bulevar Books (Bulevar Mihajla Pupina 6) s početkom u 19 časova.
U razgovoru učestvuju Uglješa Šajtinac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.
Posle dve čitane i nagrađivane knjige priča i više od deset godina posle romana Sasvim skromni darovi, koji je objavljen u više izdanja i za koji je autor dobio Evropsku nagradu za književnost, Uglješa Šajtinac je napisao roman uzbudljivog stila i jednako uzbudljivog razumevanja stvarnosti Koljka i Sašenjka. Posredi je neobična i nesvakidašnja knjiga u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina.
Iako odsutni iz stvarnosti, i rođak Koljka i veliki pisac Sašenjka, koji se doživljava kao bližnji, deo su razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život. U tom svakodnevnom životu javljaju se senke društvenih protivrečnosti, književnog života, čitalačke strasti, istorijskog pamćenja, nostalgije, porodičnih i javnih istorija, kao i prizori iz doba pandemije koronavirusa. Povezujući te raznolike slike sa nesvakidašnjom atmosferom banatskog splina, Šajtinac je napisao upečatljiv, snažan, jezički i pripovedno raskošan roman Koljka i Sašenjka.
Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.