Novi Sad, 27. novembra 2022. – Novosadska premijera romana Milana Todorova Kukavičke junačke pesme, koji je nedavno objavljen u izdanju Arhipelaga, održaće se u utorak 29. novembra u knjižari Bulevar Books s početkom u 19 časova.
Pored autora, u razgovoru učestvuju književna kritičarka Jelena Marićević Balać i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.
Glavni junak novog romana Milana Todorova je radijski novinar koji po ulicama, trgovima i senovitim prostorima Novog Sada i Petrovaradina oblikuje uzbudljivu ličnu intimnu istoriju i intimnu istoriju ovih mesta.
Smešten u savremeni trenutak, roman Kukavičke junačke pesme razapet je između unutrašnjih i spoljnih prostora, sobe i grada, intime i društva, svakodnevice i unutrašnjih previranja glavnog junaka, onoga što junak sanja i onoga što mu se uistinu događa.
U romanu se prepoznaje slika savremenog tranzicijskog trenutka koji dugo traje, društvenih lomova koji ostavljaju posledice na život i svest savremenika, promena u gradskom tkivu posle kojih grad izgleda bitno drugačije, ličnih i moralnih dilema nastalih u susretu s tokovima vlastitog vremena. U sudaru javnog i privatnog, intimnog i društvenog uobličava se složenija i istančanija slika glavnog junaka u romanu Milana Todorova Kukavičke junačke pesme.
Kukavičke junačke pesme su, pre svega, priča o junaku koji u ljubavi pokušava da nađe svet bolji i ispunjeniji od sveta u kome živi. Svestan koliko je svet intime neizvestan, napet i pun unutrašnjih protivrečnosti, junak romana Kukavičke junačke pesme tragajući za ispunjenjem u ljubavi traga, zapravo, za samim sobom. Intima ostaje njegov trajni izbor i prostor u kome prepoznaje poslednje uporište svakodnevnog ljudskog života.
Romansijer i pripovedač Milan Todorov pre romana Kukavičke junačke pesme objavio je četiri romana i pet knjiga priča. Piščevi najpoznatiji romani su Ne mogu svi da umru leti, Lek protiv smrti, Redosled jednostavnih stvari i Pristanište, dok su od knjiga priča najpoznatije Ne mogu ovde da dočekam jutroTelefonski imenik mrtvih pretplatnika. Za knjigu priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika Todorov je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine (2019). Živi i radi u Petrovaradinu.