Beograd, 15. jula 2015. – Novi istorijski roman Nikole Moravčevića Grof Sava Vladislavić, koji je upravo objavljen u izdanju Arhipelaga, premijerno će biti predstavljen na književnoj večeri koja će se održati u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije 16. jula s početkom u 20 časova.
O romanu Grof Sava Vladislavić govoriće Nikola Moravčević, pisac koji živi u Čikagu, Vida Ognjenović i Gojko Božović, dok je moderator programa Milena Đorđijević.
Posle nekoliko istorijskih romana u kojima se bavio srpskim XIV i XV vekom, uzimajući za svoje junake cara Dušana, despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, Moravčević u svom novom romanu, na temelju istorijskih činjenica proverenih u obimnoj građi, pripoveda o grofu Savi Vladislaviću, jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine, čoveku koji je odredio granicu između Rusije i Kine.
Grof Sava Vladislavić je priča o čudesnom usponu čoveka koji je od Hercegovine i Dubrovnika, potom Carigrada i Venecije, baveći se trgovačkim poslom, postao vodeći diplomata najznačajnijih ruskih careva i tajni savetnik na dvoru u Moskvi i Petrogradu.
Roman Nikole Moravčevića opisuje uspon Save Vladislavića u trgovačkim i diplomatskim poslovima, kao i njegove misije u Carigradu, u Veneciji, u krajnjem Sibiru ili u Kini koje postaju istinske avanture jednog najrazličitijim i najizazovnijim događajima bogatog i ispunjenog života. Prateći život grofa Save Vladislavića, Moravčevićev roman živopisno osvetljava i jednu od najuzbudljivijih epoha u ukupnoj istoriji Rusije. To je vreme cara Petra Velikog i carice Katarine, vreme uspona i padova, vreme velikih iskušenja, ali i vreme velikih promena koje su trajno odredile buduću istoriju Rusije.
Nikola Moravčević će razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svojih knjiga.