Knjiga Tihomira Brajovića Fikcija i moć. O subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića, upravo objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Znakovi, biće predstavljena na tribini u Narodnoj biblioteci Srbije, 15. novembra u 19 časova (ulaz sa Vračarskog platoa). Ova tribina se održava u okviru ciklusa Sagovornici. Sa Tihomirom Brajovićem o temama ove knjige razgovaraće Ivan Milenković.
Knjiga Tihomira Brajovića Fikcija i moć donosi suštinski novo tumačenje književnosti Ive Andrića. U pet odlično napisanih ogleda o subverzivnoj imaginaciji Ive Andrića Brajović pokazuje kako je ovaj pisac u istorijskim romanima i hronikalnim pričama, pogotovu u onim pisanim posle Drugog svetskog rata, ostao i svedok vremena u kome je napisao dela za koja je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Brajović na upečatljiv način pokazuje kako se u Andrićevim knjigama, pogotovu u romanima Prokleta avlija i Omerpaša Latas ili u jednoj od najboljih piščevih proza Priča o vezirovom slonu, uspostavlja uzbudljiv odnos priče i moći.
Polazeći od istorije, Andrić i te kako govori o svojoj savremenosti, pokazujući kako je moć vrlo često fiktivna, a subjekt moći ispražnjen.
Fikcija i moć je knjiga o subverzivnom Andriću kao liberalnom ironičaru u senci etabliranog pisca.
Da li se u Omerpaši Latasu može prepoznati Tito?
Da li se u Prokletoj avliji može prepoznati Goli otok?