Beograd, 15. marta 2021. – U okviru ovogodišnjeg Beogradskom irskom festivalu posebna pažnja biće posvećena velikom irskom pesniku i nobelovcu Šejmusu Hiniju.
Sejmus Hini Zivi lanac znanog svetaU utorak 16. marta i u četvrtak 18. marta u Kinoteci će biti prikazan film Šejmus Hini. Šest godina nakon Hinijeve smrti 2013, njegova supruga Meri i deca govore o porodičnom životu i čitaju neke od pesama koje je napisao za njih.
Prvi put se i četvorica Hinijeve braće prisećaju zajedničkog detinjstva i iskustava kojima su inspirisane mnoge od njegovih najboljih pesama.
BIFPrevodilac i stručnjak za Hinijevu poeziju Stefan Pajović odgovaraće na pitanja publike posle prikazivanja filma 16. marta 2021.
U sredu 17. marta s početkom u 14 čaova u Ustanovi kulture Parobrod biće predstavljena knjiga izabranih poznih pesama Šejmusa Hinija Živi lanac znanog sveta koja je objavljena krajem 2019. godine u izdanju Arhipelaga i u prevodu Stefana Pajovića.
U ovom izboru zastupljene zu pesme iz Hinijeve poslednje tri knjige: Električno svetlo, Okružna i kružna i Živi lanac, koje ranije nisu prevođene na srpski jezik, tako da je ovo prva Hinijeva zbirka na srpskom od 2000. godine.
U suočenju sa svakodnevicom, prirodom i zemljom uobličava se pesnički realizam Šejmusa Hinija. I to će se pokazati kao njegov trajni izbor u poeziji. Potreba za svakodnevicom kao osnovom pesničke imagnacije vodiće pesnika prema uvidima da ni u stvarima svakodnevice ili konkretizovane irske zemlje stvari nimalo nisu jednostavne. Neko je bio pre nas, neki drugi obredi svakodnevice, makar koliko slični ili različiti, nastajali su i nestajali na toj istoj zemlji.
Iz te perspektive pesnik otkriva geološke slojeve zemlje, zbog čega njegove pesme ispunjavaju slike koje ukazuju na naslojavanje iskustva.
Hini je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1995. godine.