Arhipelag je upravo objavio knjigu Propast globalizma i preoblikovanje sveta, ključno delo Džona Ralstona Sola, jednog od najuti­caj­ni­jih savremenih mislilaca, predsednika Međuna­rod­nog PEN.
U ovoj knjizi, prevedenoj na sve veće svetske jezike, Džon Ralston Sol na nesvakidašnje uzbudljiv i provokativan način govori o tome zašto je globalizam bio dominantan, zašto je okončan nezapamćenom krizom, koji su uzroci ekonomske krize koja potresa ceo svet, kako je ekonomija pretvorena u religiju modernog doba, na kakvoj se prekretnici nalazi naš svet, i šta će biti s nama.
Prema Solu, osnovna greška je u tome što se veruje da je sadašnju svetsku krizu izazvala finansijska kriza. Sol smatra da je kriza daleko šira i mnogo dublja. Ukoliko se bavimo samo finansijskom krizom, kaže Sol, u tom slučaju ostajemo u starom globalističkom sistemu koji je već prevaziđen.
Analizirajući šta se dogodilo s našim svetom, Solova knjiga je svedočanstvo o uspesima koje je globalizam postigao, o problemima koje je izazvao i o gorućim pitanjima koja ostavlja iza sebe.
Po mišljenju svetske kritike, lucidna i proročka knjiga Propast globalizma i preoblikovanje sveta je jedna od najvažnijih knjiga za razumevanje našeg vremena. Hrabra analiza, prodorni uvidi, lucidni odgovori i snažna kritika produbljuju se otkrivajućim predviđanjima u knjizi jednog od vodećih tumača savremenog sveta.
Džon Ralston Sol je počasni profesor čitavog niza fakulteta u svetu. Magazin Tajm je ovog autora proglasio za proroka među savremenim misliocima, a prestižni Utn Rider ga je svrstao među sto vodećih svetskih mislilaca i vizionara. Nedavno mu je dodeljena Nagrada „Gutenbergova galaksija“ za životno delo.
Arhipelag je objavio srpsko izdanje knjige Propast globalizma i preoblikovanje sveta neposredno uoči početka 77. Kongresa Međunarodnog PEN. Tim povodom Džon Ralston Sol će narednih desetak dana boraviti u Srbiji, gde će u Beogradu i Novom Sadu, osim aktivnosti na Kongresu PEN, imati predstavljanja svoje knjige, susrete sa čitaocima i razgovore sa medijima.
Premijerno predstavljanje knjige Propast globalizma i preoblikovanje sveta održaće se u ponedeljak 12. septembra u 20 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.