Beograd, 16. oktobra 2016. – Arhipelag je u ovoj godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio pedeset tri nova i obnovljena izdanja, pokrenuo novu ediciju Čitanje Evrope, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su i Klaudio Magris i David Grosman.
Arhipelag je u ovoj godini objavio knjige nekih od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca. Posle novog izdanja remek-dela Davida Grosmana Vidi pod: Ljubav, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga novi roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Zeleni šator, roman novog Harmsa ruske književnosti Alekseja Slapovskog Ja nisam ja o krizi identiteta u društvima u tranziciji, kao i izvrstan roman norveškog pisca Eugena Šuljgina S nekog drugog sveta koji govori o savremenom Istanbulu kao gradu priča i o savremenoj Turskoj kao složenom, podeljenom i uzbudljivom društvu izukrštanom mrežom najrazličitijih sukoba, interesa i sporova. Eugen Šuljgin će biti gost Arhipelaga na Beogradskom sajmu knjiga i to će biti prilika za razgovor srpskih čitalaca sa ovim piscem povodom njegovog nesvakidašnje uzbudljivog romana koji mnogo duguje i činjenici da je sam Šuljgin petnaestak godina živeo u Istanbulu.
Eugen Šuljgin S nekog drugog sveta Aleksej Slapovski Ja nisam ja David Grosman Vidi pod Ljubav 2016
Pred čitaocima će se naći i nove knjige u ediciji Sto slovenskih romana, među kojima su romani slovenačkih pisaca Ferija Lainščeka i Vlada Žabota, roman makedonskog pisca Petreta Andreevskog i roman slovačkog pisca Dušana Kužela.
Arhipelag nastavlja da neguje priču kao žanr koji je neuporedivo značajniji u književnosti nego što je prisutan na javnoj sceni. Nova knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet predstavlja čitav književni događaj, dok će u novim izdanjima prevođenih i nagrađivanih knjiga priča Mihajla Pantića Ovoga puta o bolu i Novobeogradske priče čitaoci pronaći antologijske trenutke savremene pripovetke. Majstorski napisane, raznovrsne i kritički intonirane priče u novoj knjizi Ratka Dangubića Toliko toga je tamo govore o svakodnevici, krizi, aktuelnim izazovima, nedavnim iskustvima istorije, evropskim gradovima i srpskoj tranziciji.
Jelena Lengold Rascarani svet Mihajlo Pantic Novobeogradske priče Ratko Dangubic Toliko toga je vec tamo
Posebna izazov za čitaoce predstavlja knjiga Priče o Danilu Kišu koju je priredio pisac Milenko Stojičić. U ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina u srpskoj i eks-jugoslovenskoj književnosti. Priče preko trideset pisaca u ovoj knjizi predstavljaju dragoceno svedočanstvu o Danilu Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.
U ovoj godini Arhipelag objavljuje i nekoliko značajnih savremenih domaćih romana. Pored romana Veselina Markovića Mi, različiti, koji je jedan od najznačajnijih romana novije srpske književnosti, i istorijskog romana Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević, Arhipelag će premijerno predstaviti na Sajmu knjiga roman Darka Tuševljakovića Jaz, posvećen ličnim i porodičnim dramama i lomovima u životu mladih ljudi u Srbiji od devedesetih do danas, i roman Milana Pece Nikolića Kulturan svet koji je duhovita, ironična, crno-humorna i katarzična slika bombardovanja 1999. godine.
Priče o Danilu Kišu Darko Tusevljakovic Jaz Milan Peca Nikolić Kulturan svet
Arhipelag je pokrenuo novu ediciju Čitanje Evrope. Ova edicija, koja će premijerno biti predstavljena na Sajmu knjiga, približavaće čitaocima antologijske izbore savremene evropske proze. Čitanje Italije je prva knjiga u ovoj ediciji i ona donosi izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano.
Knjiga Čarlsa Simića Tamo gde počinje zabava jeste reprezentativni izbor najznačajnijih piščevih eseja: od poetike do eseja o velikim srpskim i svetskim pesnicima, od autobiografije do kritičke slike savremene Amerike.
Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu donosi preko 2.700 aforizama u kojima se slika politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura, čime nastaje uzbudljiva hronika savremenog sveta.
Čitanje Italije Čarls Simić Tamo gde počinje zabava Aleksandar Baljak Zidovi na horizontu
Arhipelag je jedan od retkih domaćih izdavača koji objavljuju poeziju. Ove godine Arhipelag objavljuje pet knjiga poezije domaćih i stranih pesnika. Pored novih knjiga pesama Lasla Blaškovića i Bećira Vukovića, tu su i knjige izraelskog pesnika Amira Ora, makedonskog pesnika Slava Đorđa Dimoskog i slovenačko-tršćanskog pesnika Marka Kravosa.
Laslo Blaskovic Prasvrsetak Slave Đorđo Dimoski Amir Or Krila
Čitaoce će posebno zanimati studija Nikole Moravčevića Srpske vlastelinke posvećena velikim državnicama i diplomatkinjama u Srbiji krajem XIV i u prvoj polovini XV veka: kneginji Milici, Mari Lazarević-Branković, Oliveri Lazarević, Jeli Balšić, Mari Branković i Jeleni Dejanović.
U ediciji Iskustva upravo je objavljena knjiga Stres čiji su autori, čuveni danski psihoterapeuti Hane Lund i Jergen Lund, napisali zanimljivu, provokativnu, pouzdanu i praktičnu knjigu o problemu s kojim se svakodnevno suočavamo.
Kratka istorija čokolade Ivane Vasiljević i Đoka Maljenovića je neobična knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća.
Nikola Moravčević Srpske vlastelinke Stres Kratka istorija čokolade
U toku ove godine Arhipelag je objavio nekoliko kapitalnih knjiga i zaokružio rad na nekoliko dugoročnih projekata. Na početku godine objavljena je Ilustrovana istorija beogradskih kafana Borisa Belingara i Borisa Mijatovića koja pobuđuje ogromno interesovanje čitalaca. Upravo je objavljena kapitalno važna biografija Sigmunda Frojda Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti u kojoj Ljubomir Erić predstavlja izazove, dileme i otkrića ranog Frojda. Dve obimne studije Nevena Cvetićanina Politička mehanika i veština državništva i Državništvo modernog doba predstavljaju veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena, od Mojsija i Muhameda do de Gola. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljen i treći tom memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu u kome se govori o političkim zbivanjima u Srbiji od 5. oktobra do naših dana.
Ljubomir Erić Sigmund Frojd Život sa strahom od smrti Neven Cvetićanin Drzavnistvo modernog doba Dragoljub Mićunović Život u nevremenu 03
Nastavljajući da svojim knjigama i programskim aktivnostima poručuje čitaocima: „Nije sve loše, dobre su knjige“, što je već postao jedan od zaštitnih znakova ove kuće, Arhipelag ove godine na 61. Beogradskom sajmu knjiga nastupa sa sloganom Mi različiti.