Okrugli sto Knjiga i čitalac održan je u čitaonici Gradske biblioteke Herceg Novi u okviru Desetog međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige. Okrugli sto Knjiga i čitalac bio je posvećen krizi čitanja u modernim vremenima i mogućim strategijama promovisanja knjige, čitanja, novih ideja i novih vrednosti.
Uvodno izlaganje na Okruglom stolu Knjiga i čitalac imao je Gojko Božović, pisac i glavni urednik direktor Arhipelaga, koji je bio i moderator razgovora.
– Najradije bih vam ponudio neku platformu sigurnog opstanka, ali plašim se da to nije moguće u ovom trenutku, niti je za tako nešto u ovom trenutku neko spreman. Mslim da svi osećamo kako nam taj pesak klizi između prstiju. Knjiga više nije jedini, pa možda ni glavni prenosnik smisla i značenja. Knjiga više ne formuliše jedinstvo bilo koje zajednice, niti njene ključne teme. Knjiga više ne formira javne elite: danas čovek može da bude šta god poželi a da nije pročitao nijednu knjigu. Knjige više nije prestižna. Ovo je vreme beskrajne zabave i masovne kulture, a u takvim vremenima pokazuje se da je i knjiga postala jedan običan proizvod ili, ako to nije već je nesumnjiva vednost, onda je njena pozicija na tržištu sistemski ugrožena. Literatura je marginalizovana, ali je i sama prihvatila tu skrajnutu poziciju. Svi poslovi sa knjigama u poslednjih dvadeset godina doživeli su dramatične promene, to je jedan od nekoliko poslova koji su se u tom periodu najviše izmenili. Pokazuje se da je danas postprodukcijski deo posla u izdavaštvu postao većinski u odnosu na sami nastanak i oblikovanje knjiga. Svejedno na koji način se bavimo knjigom, da bi onda opstala u današnjem rasporedu javnih sila, neophodna je da bude vidljiva. Potrebni u nam događaji da bismo sačuvali prisustvo knjiga u čije vrednosti verujemo – rekao je, između ostalog, Gojko Božović u uvodnom izlaganju.
U razgovoru su učestvovali i Zoran Hamović, direktor IP Clio, Petar Živadinović, direktor IP Paideia, prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, Zoran Živković, književni kritičar, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, Želidrag Nikčević, književni kritičar, dr Dragan Koprivica, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Veselin Mišić, književnik, Sonja Živaljević, urednik IP Gligorije Dijak, Selimir Radulović, urednik IP Orpheus.