Beograd, 13. novembra 2019. – Okrugli sto posvećen poeziji Ane Ristović, dobitnice nagrade „Desanka Maksimović“ za 2018. godinu, održan je juče u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije u organizaciji Zadužbine „Desanka Maksimović“.
Posle pozdravne reči Bojana Đorđevića, upravnika Zadužbine „Desanka Maksimović“, i uvodnog slova Svetlane Šeatović, urednice Okruglog stola, koja je bila i moderator i predsedavajući, o mestu poezije Ane Ristović u srpskoj poeziji 20. i 21. veka, usledio je čitav niz radova koje su predstavili pisci, književni kritičari, esejisti i književni istoričari iz nekoliko generacija u savremenoj srpskoj književnosti.
O poeziji Ane Ristović, njenoj poetici, dominantnim temama i umetničkim postupcima, jezičkom registru i stilskim obeležjima njene poezije govorili su: Tanja Кragujević, Gojko Božović, Darko Ilin, Marko Avramović, Tamara Кrstić, Ana Gvozdenović, Aleksandra Paunović, Sonja Veselinović, Jana Aleksić i Sonja Кovljanić. Maja Đukanović govorila je o prevodima Ane Ristović. Vladimir Gvozden, Aleksandra Sekulić i Bojana Stojanović Pantović priložili su svoje radove o poeziji i poetici Ane Ristović.
Zadužbina „Desanka Maksimović“ objaviće radove izložene na ovom Okruglom stolu u zbroniku radova o poeziji Ane Ristović.