Beograd, 26. januara 2023. – Srpski PEN centar i Izdavačka kuća Arhipelag priređuju omaž velikom američkom pesniku i esejisti srpskog porekla Čarlsu Simiću (1938-2023) u petak 27. januara s početkom u 12 časova u Srpskom PEN centru (Terazije 29/II).
O poeziji i esejistici Čarlsa Simića, kao i o velikom piscu govore: Vida Ognjenović, Radmila Lazić, Vesna Roganović, Slobodan Zubanović, Dejan Đurović i Gojko Božović.
Rođen u Beogradu 1938. godine, Čarls Simić, američki pesnik i esejista srpskog porekla, preveden je na sve veće svetske jezike.
Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji, Nagrada „Zbignjev Herbert“, Zlatni venac Struških večeri poezije.
Poslednjih godina u izdanju Arhipelaga na srpskom jeziku objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice, Tamo gde počinje zabava, Čudovište voli svoj lavirint i Anđeli na žici za veš, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu, dok je u izdanju Povelje objavljena knjiga pesama Ludak.
Arhipelag objavljuje i veliku retrospektivu poezije Čarlsa Simića na srpskom jeziku.
Tri književne večeri Čarlsa Simića u Beogradu (krajem oktobra 2006, polovinom maja 2011. i krajem avgusta 2017) nezaboravni su književni i kulturni događaji.