Beograd, 10. avgusta 2016. – Omaž Peteru Esterhaziju, nedavno preminulom velikom mađarskom piscu, jednom od najvećih evropskih pisaca našeg vremena, održaće se na Novosadskom književnom festivalu „Razgovori o ljubavi (prema knjigama)“ sutra s početkom u 20 časova na brodu „Cepelin“ na Dunavu.
O Peteru Esterhaziju i njegovoj književnosti govoriće pisac Laslo Vegel, Esterhazijev prevodilac Arpad Vicko, pisac i izdavač Gojko Božović i domaćin festivala Đorđe Randelj.
Rođen u Budimpešti 1950. godine, Peter Esterhazi je preveden na većinu svetskih jezika. Prepoznat kao moderan, inovativan i duhovit pisac, Esterhazi je plenio pažnju i svojim knjigama i svojim entuzijastičkim učešćem u književnom, kulturnom i javnom životu.
Među velikim delima Petera Esterhazija nalaze se romani: Mala mađarska pornografija, Pomoćni glagoli srcaUvod u lepu književnost, Knjiga o Hrabalu, Pogled grofice Han-Han. Nizvodno Dunavom, Jedna ženaHarmonia caelestis, Ispravljeno izdanje, Nemačka u šesnaestercuNišta od umetnosti.
Esterhazi je dobitnik niza mađarskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, među kojima se nalaze Košutova nagrada, Nagrada „Šandor Marai“, Nagrada „Vilenica“, Herderova nagrada, Austrijska državna nagrada za književnost, Bjornsonova nagrada, Legija časti u oblasti umetnosti i književnosti, Nagrada za mir nemačkih izdavača i knjižara.
Na srpski jezik prevedeno je više knjiga Petera Esterhazija. Poslednjih godina Esterhazijeve knjige na srpskom jeziku objavljivao je Arhipelag koji je objavio njegove slavne romane Pomoćni glagoli srca i Ništa od umetnosti, obe u prevodu Arpada Vicka, Esterhazijevog najposvećenijeg prevodioca na srpski jezik. Dok su Pomoćni glagoli srca roman o majci, Ništa od umetnosti, jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, jeste pronicljiv i jezički raskošan roman o majci i o fudbalu, gde se kao jedan od glavnih junaka pojkavljuje slavn i fudbaler Ferenc Puškaš.
Poslednji put Peter Esterhazi boravio je u Srbiji pre pet godina na poziv svog izdavača Arhipelaga i Beogradskog festivala evropske književnosti, kada je imao izuzetno posećene i uzbudljive književne večeri u Beogradu i Novom Sadu.
Samo mesec dana pre smrti Esterhazi je završio i predao mađarskom izdavaču svoj novi roman Dnevnik o gušterači u kome pripoveda o istoriji svoje bolesti.