Beograd, 17. septembra 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag upravo je objavila novo, osmo po redu izdanje romana Vladislava Bajca Hamam Balkanija.
Objavljen prvi put 2008. godine, roman Hamam Balkanija je za vrlo kratko vreme privukao pažnju kritike i publike i postao jedan od najčitanijih savremenih romana vrhunske književnosti.
Roman Hamam Balkanija predstavlja uzbudljivu i promišljenu priču o dva istorijska vremena i o junacima smeštenim u prostoru između dva identiteta. Istorijska vremena romana Hamam Balkanija jesu XVI vek i naše doba, dok su junaci ove snažne proze u kojoj se lične drame pretapaju sa dramatičnim istorijskim događajima Mehmed-paša Sokolović i kodža Mimar Sinan, Sulejman Veličanstveni i veliki vezir Rustem-paša, ali i u našem vremenu slavni turski pisac Orhan Pamuk i Vladislav Bajac, Alberto Mangel i Alen Ginzberg, Lenard Koen i Sjon, Alan Stivel i vođa ETA Raul T., Čedomil Veljačić i Geri Snajder…
Komponovan tako da se u njemu naizmenično smenjuju XVI vek i naše vreme, ćirilična i latinična poglavlja, roman Vladislava Bajca je izvrsno napisana proza o identitetu i o dvojstvima koji se otvaraju u njegovim istorijskim junacima i u izmišljenim junacima sa stvarnim imenima. U ovom romanu ne susreću se samo dva sveta, već ono što je mnogo teže – dva sveta u jednom te istom čoveku. Ali se ovde na izuzetan način sreću i dva grada – Istanbul i Beograd.
Roman Vladislava Bajca Hamam Balkanija, pored domaćih izdanja, doživeo je deset stranih izdanja. Do sada je roman objavljen na engleskom (u dva izdanja), arapskom, nemačkom, italijanskom, bugarskom, grčkom, turskom, makedonskom i slovenačkom jeziku, kao i u Hrvatskoj. Očekuje se da uskoro bude objavljeno i američko izdanje ove knjige.
Za roman Hamam Balkanija Vladislav Bajac dobio je više nagrada, među kojima su i Nagrada „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu godine i Nagrada „Balkanika“ za najbolju knjigu objavljenu na Balkanu u 2007. i 2008. godini.