Sutra u Mokrinu počinje rezidencijalni boravak značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu.
Prvi učesnici programa rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu su aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.
Ovogodišnji ciklus rezidencijalnog boravka pisaca u Kući na Ravnom Bregu traje od 25. avgusta do 25. septembra. Ovi pisci će 13. septembra imati zajedničko književno veče u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu.
Učesnici programa rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu imaće tokom mesec dana više susreta sa medijima i sa piscime iz Srbije, a polovinom septembra u njihovu čast u Mokrinu će biti predstavljena antologija Starost koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin.
Rezidencijalni boravak značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu organizuje Preduzeće Terra Panonica u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag.
Kuća na Ravnom Bregu nalazi se u Mokrinu i predstavlja deo jedinstvenog kulturno-turističkog kompleksa na nekadašnjem imanju porodice Novakov. Za projekat „Kuće na Ravnom Bregu“ mladi arhitekti okupljeni u neformalnoj grupi Autori dobili su nagradu za najbolje arhitektonsko delo u 2011. godini. Na 33. salonu arhitekture Autori su prezentovali sajber kuću u Mokrinu koja je deo ovog kompleksa.
Kuća na Ravnom Bregu je rezidencijalni boravak koji obezbeđuje odlične uslove za rad pisaca po pozivu koji pišu ili završavaju svoju novu knjigu. Ključni cilj rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.
Pored rada na novim rukopisima, pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih zanimljivim i važnim temama modernog doba. Tema pisaca koji učestvuju u ovogodišnjem rezidencijalnom boravku jeste Kuća na Ravnom Bregu, a knjigu njihovih priča na ovu temu objaviće početkom naredne godine Arhipelag. Pišući na zadatu temu, pisci prolaze kroz književnu avanturu oblikovanja zajedničke knjige, pri čemu ovogodišnja tema nije posvećena konkretnoj kući u Mokrinu u kojoj će boraviti mesec dana, već ideji kuće kao prostora intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena.
Autori projekta rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu su Gojko Božović i Srđan V. Tešin, koji je i koordinator projekta.