Beograd, 25. juna 2013. – Drugi Beogradski festival evropske književnosti otvoren je u utorak 25. juna u 19 časova u holu Doma omladine Beograda izložbom crteža, rukopisa i fotografija Zbignjeva Herberta, jednog od najvećih evropskih pesnika XX veka. Beogradski festival evropske književnosti otvorio je Duško Novaković, jedan od vodećih savremenih pesnika, pročitavši svoju pesmu posvećenu Herbertu.
Otvaranje Beogradskog festivala evropske književnosti obeležila je brojna publika i dinamični programi u kojima su se smenjivali čitanja, razgovori, izložba, muzika i filsmke projekcije.
Govoreći na otvaranju 2. Beogradskog festivala evropske književnosti, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, govorio je o konceptu festivala i o novoj poziciji moderne književnosti:
– Danas je književnost manje vidljiva nego ikada u svojoj novijoj istoriji. U književnosti se ne oblikuju najvažnije društvene teme, niti je to ona osnov za formulisanje bilo koje društvene elite ili javnog mnjenja. Književnost je postala potpuno privatna stvar, i to je epohalno nova uloga u kojoj se našlo ovo umeće dugog trajanja. Istina, i danas se čitaju neke knjige u velikim tiražima, ali za njih, po pravilu, ne možemo reći da su književnost, dok ono što nesumnjivo jeste vrhunska književnost gotovo izvesno ostaje izvan javnog prostora. Da bi danas knjige i književnost uopšte bili vidljivi, neophodno je osmišljavati nove forme i medije prezentacije književnosti, jer su se promenile okolnosti u kojima se knjige čitaju, a promenili su se i sami čitaoci. Književnost ne sme da odustane od svojih najvažnijih umeća i sposobnosti, ali oni koji oblikuju javni prostor za književnost moraju da pronađu novu energiju i nove modele promocije čitanja i književnosti. Festival je odličan model, jer on knjigama daje energiju događaja, usmerava javni fokus na njih i omogućava upotrebu novih medija i tehnologija. To je sve neophodno književnosti u savremenom trenutku. Od toga smo počeli kada smo pokretali Beogradski festival evropske književnosti. Odmah je bilo jasno da on mora da bude multimedijalni događaj kako bi mogao da bude pogodna i privlačna platforma za promociju vrhunske književnosti. Uvek su dobrodošli posvećenici, oni svemu daju jedan poseban smisao, ali nama su potrebni novi čitaoci dobre literature koji će, zahvaljujući inovativnom festivalskom modelu, videti da književnost jeste i treba da bude prirodan deo njihovog svakodnevnog iskustva.
Odmah posle otvaranja, u prvom književnom programu 2. Beogradskog festivala evropske književnosti nastupio je Mihajlo Pantić koji je razgovarao sa publikom i čitao svoje prozu iz knjige Hodanje po oblacima. Specijalni gosti Mihajla Pantića i Beogradskog festivala evropske književnosti bili su muzičari iz benda Profesor Salmo i prijatelji.
U okviru filmskog programa Festivala publika je mogla da vidi besplatnu projekciju filma Hadersfild Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.
Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 2. Beogradski festival evropske književnosti održava se od 25. do 28. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.