Beograd, 28. februara 2018. – Centar slovenskih kultura otvoren je u Narodnoj biblioteci Srbije, na Dan NBS. Centar slovenskih kultura otvoren je u okviru programske saradnje Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane i Narodne biblioteke Srbije.
Ovo je drugi Centar slovenskih kultura koji otvara Foruma slovenskih kultura u saradnji sa nacionalnim bibliotekama. Prvi centar otvoren je u decembru 2016. godine u Biblioteci inostrane literature u Moskvi.
U okviru Centra slovenskih kultura postojaće stalna postavka edicije 100 slovenskih romana na različitim slovenskim jezicima, kao i izložba drugih književnih, umetničkih i naučnih dela na različitim slovenskim jezicima.
U Centru slovenskih kultura održavaće se književni programi, susreti s domaćim i stranim piscima, razgovori i paneli, izložbe i muzički događaji.
Na svečanosti povodom otvaranja Centra slovenskih kultura govorili su Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, Julija Sozina, urednica ruskog izdanja edicije 100 slovenskih romana, Tijana Palkovljević, direktorka Galerije Matice srpske, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, i Gojko Božović, urednik edicije 100 slovenskih romana.