Prvi Beogradski festival evropske književnosti svečano je otvoren večeras, u prisustvu brojnih učesnika Festivala, publike, gostiju, ambasadora i diplomatskih predstavnika zemalja učesnika Festivala, u Velikoj sali Domu omladine Beograda.
Na otvaranju Beogradskog festivala evropske književnosti govorili su Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Milan Lučić, direktor Doma omladine Beograda.
– Kulturnim programima Doma omladine Beograda je potreban i književni sadržaj i ja sam veoma zadovoljan što se Beogradski festival evropske književnosti odvija u Domu omladine. Postoji ozbiljna književna tradicija Doma omladine, ovaj festival tu tradiciju nastavlja i modernizuje na najbolji mogući način. Ponosan sam zbog pisaca koji učestvuju na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti i zbog programa koje će naša publika moći da prati u naredna četiri dana. Već sada mogu da najavim našu saradnju sa Arhipelagom na organizovanju drugog Beogradskog festivala evropske književnosti – rekao je Milan Lučić.
– Beogradu je potreban jedan veliki međunarodni književni festival čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti. Ali i vrhunskoj književnosti je potrebna jedna nova moderna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja. Književnost je marginalizovana u našem vremenu i ne samo u našem društvu. Ponekad, međutim, imam utisak da je i sama književnost postala pomirena sa tom skrajnutom pozicijom. Ne postoji nijedan razlog da književnost ne koristi nove medije i nove forme za svoje predstavljanje i promovisanje. Upravo su književni festival mogući put da se književnost obrati široj javnosti i da svi kojima je književnost važna ili bi to mogla biti podsete da je ona deo svakodnevnog iskustva u kome možemo pronaći najbolja pitanja i najpouzdanije odgovore. Beogradski festival evropske književnosti organizujemo kako bi čitaoci u Beogradu i Srbiji mogli da se susretnu sa piscima kao što je Peter Esterhazi ili ostali učesnici našeg festivala. Čitajte i uživajte, uživajte i čitajte – rekao je Gojko Božović otvarajući prvi Beogradski festival evropske književnosti.
Prve festivalske večeri odlomke iz svoje proze čitao je jedan od najvećih živih evropskih pisaca Peter Esterhazi. U dugom, živom i duhovitom razgovoru Esterhazi je razgovarao je sa srpskim čitaocima o svom romanu Pomoćni glagoli srca i drugim svojim delima. Na kraju večeri publika je nagradila Esterhazija aplauzom kakav se obično čuje samo na kraju pozorišnih premijera.
U okviru festivalskog programa „Književnost na filmu“ prikazan je film „Prijatelj za bekstvo“ Odeda Davidofa nastao prema istoimenom romanu velikog izraelskog pisca Davida Grosmana.
Festival evropske književnosti, pod motom „Najbolje od svega. Najbolje za sve“, pokrenula je izdavačka kuća Arhipelag povodom pet godina rada, u saradnji sa Domom omladine.
Na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti učestvuju pisci Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.
U sredu će na Beogradskom festivalu evropske književnosti biti otvorena izložba fotografija pisca Lasla Blaškovića iz ciklusa Američki grafiti u holu Velike sale Doma omladine. Fotografije su nastale tokom piščevog studijskog putovanja u SAD prošle godine, u različitim gradovima: Njujork, Vašington, Mineapolis, Honolulu. Posle otvaranja izložbe održaće se književno veče Blaškovića na kome će se premijerno predstaviti njegov roman u nastajanju u čijoj su osnovi fotografije sa izložbe.
U drugom festivalskom književnom programu nastupiće poznati švedski pisac Aris Fioretos čiji je roman Istina o Saši Knišu preveden na mnoge evropske jezike.
Program „Književnost na filmu“ nastavlja se projekcijom filma Sabolči Tolnaija koji je nastao po istoimenom romanu Danila Kiša.