Beograd, 18. juna 2015. – Ove godine u program Beogradskog festivala evropske književnosti uvodi se i panel o važnim pitanjima savremene kulture. Tema ovogodišnjeg panela je Kraj kulture, kultura kraja. Neposredan povod za ovaj razgovor o marginalizaciji savremene kulture kao osnovi tabloidizacije društva jeste kapitalna knjiga Erika Hobsbauma Kraj kulture.
Sagovornici u panelu Kraj kulture, kultura kraja su reditelj Nebojša Bradić, istoričar Predrag J. Marković i pisac i izdavač Gojko Božović, dok je moderator panela Marija Nenezić.
Panel Kraj kulture, kultura kraja održaće se u sredu 24. juna s početkom uj 19 časova u Veliko sali Doma omladine Beograda. Poalzeći od knjige Erika Hobsbauma, učesnici panela pokušaće da daju odgovore o uzrocima i posledicama marginalizacije kulture u savremenom srpskom društvu, kao i o mogućnostima prevazilaženja okolnosti u kojima se vrhunska kultura danas nalazi.
Erik Hobsbaum, jedan od najvažnijih svetskih istoričara modernog doba, u svojoj testamentarnoj knjizi Kraj kulture napisao je istoriju XX veka iz ugla odnosa kulture i politike i kulture i društva. U poslednjim godinama svog života Erik Hobsbaum je istrajno pisao poglavlja ove knjige kojom je zaokružio nekoliko svojih velikih sinteza o istoriji modernih vremena, ali i koja opominje i poziva, podstiče i podseća. Status kulture Erik Hobsbaum vidi kao ključno obeležje jednog društva i jednog vremena. Knjiga Kraj kulture pojavila se u pravom trenutku, u vremenu kada se visoka kultura nalazi pred najvećim izazovima u svom dugom trajanju. Hobsbaum nedvosmisleno postavlja provokativna pitanja i na njih pruža važne odgovore: Zašto je teško stanje visoke kulture danas? Kuda idu kultura i umetnost? Zašto održavati festival u XXI veku? Zašto kultura ne sme biti prepuštena samo tržištu? Zašto strahujemo za sutrašnjicu?
Četvrti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 23. do 26. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde svakog festivalskog dana u 19 i u 20 časova publika može da prati čitanja i razgovore s poznatim domaćim i stranim piscima, dok u 21 čas počinju besplatne projekcije filmova iz programa Književnost na filmu.
Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 4. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Četvrti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jedan panel o izazovima savremene kulture i jednu izložbu.
Florans Noavil, Drago Jančar, Jozef Haslinger, Gi Helminger, Ana Ristović i Nemanja Rotar pisci su koji će obeležiti 4. Beogradski festival evropske književnosti. Pored ovih pisaca, u okviru programa Na sceni 4. Beogradskog festivala evropske književnosti učestvovaće i čitav niz kritičara, esejista i prevodilaca.