Beograd, 27. juna 2018. – Večeras su na programu drugog dana 7. Beogradskog festivala evropske književnosti panel Kultura u tranziciji, razgovor s nemačkom književnicom turskog porekla Hatidže Akin, kao i film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa ljutim sosom nastao po istoimenom romanu Hatidže Akin.
Na panelu Kultura u tranziciji, koji počinje u 19 časova, teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i književna kritilarka i novinarka Marija Nenezić razgovaraće o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba. Kultura više nije u društvenom centru, sve više je na njegovoj periferiji. I to je svakako važan oblik tranzicije savremene kulture. Promena statusa kulture praćena je promenom njenog globalnog konteksta, ali i tranzicijom prema prostoru digitalnog iskustva. Sve to zahteva osmišljavanje novog konteksta kulture, zbog čega su se organizatori i odlučili da temu ovogodišnjeg panela.
Einmal.Hans_02_byNFPNemačko-turska autorka Hatidže Akin rođena je 1969. godine u Anadoliji, a 1972. se s roditeljima seli u Duizburg. Od 2003. radi kao novinarka, autorka romana i scenarija. Njen prvi roman Jednog Hansa sa ljutim sosom objavljen je 2005, dok je nastavak Alija za desert usledio 2008. Treća knjiga, Poljubiću te, Kismete, u kojoj govori o svom povratku u Tursku, pojavila se 2013. Iste godine je po njenoj prvoj knjizi snimljen istoimeni film. Nedeljna kolumna „Moja domovina“, koju je Akin pisala za berlinski list Tagesšpigel, nominovana je 2015. za renomiranu nagradu „Teodor Volf“. Hatidže Akin je dobila Nagradu grada Duizburga za toleranciju i građansku hrabrost, Berlinsku nagradu integracije za svoj novinarski doprinos debati o migracijama i integraciji, kao i Specijalnu nagradu za toleranciju i integraciju, koju dodeljuje Inicijativa prestonice Berlin.
U okviru programa Književnost na filmu, u 21 čas počinje nemački film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa ljutim sosom, po istoimenom romanu Hatidže Akin.
Gostovanje Hatidže Akin ostavreno je u saradnji Arhipelaga i 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti i Goethe Instituta Beograd, tako da danas na Festivalu gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.