Beograd, 26. juna 2019. – Panel o kritici, susret i razgovor sa Darkom Tuševljakovićem i film Ljubomora Davida Foenkinosa obeležiće programe drugog dana 8. Beogradskog festivala evropske književnosti.
Mihajlo Pantić Ana Martinoli
Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života. Marginalizacija kritike iz javnog prostora potaje jedan od ključnih izazova savremene književnosti i njenih čitalaca.
Susret sa dobitnikom Evropske nagrade za književnost Darkom Tuševljakovićem beogradska je premijera njegovog nedavno  objavljeno romana Jegermajster. Publika će čuti iz prve ruke kako je taj roman nastao i u kojim vezama stoji sa višestruko nagrađenim Jazom.
U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan francuski film Davida i Stefana Foenkinosa Ljubomora, prema scenariju Davida Foenkinosa.
Darko Tuševljaković 1 Boban Stojanović2
Na Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.
Osmi Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, traje do 28. juna.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.