Predstava Elijahova stolica, nastala po istoimenom romanu Igora Štiksa, izvedena je 50. put u četvrtak 28. februara na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstavu Elijahova stolica režirao je Boris Liješević, a u predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Maja Izetbegović, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski i Bane Jevtić.
Na 45. Bitefu predstava Elijahova stolica osvojila je prvu nagradu festivala, Grand prix „Mira Trailović“. Predstava, nastala u koprodukciji sa sarajevskim Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, gostovala je u Sarajevu, Beču, Zagrebu, Pančevu, Ljubljani i u Crnoj Gori (Cetinje, Tivat, Podgorica).
Elijahova stolica je roman o identitetu, uzbudljiva knjiga sa ukrštenim intimnim i istorijskim pričama i preokretima.
Elijahova stolica je roman o potrazi za ocem. Rihard Rihter, pisac usred životne i stvaralačke krize srednjih godina, napušta Pariz, da bi u stanu svoje davno umrle majke u Beču slučajno našao dokument koji pokazuje da je njegov otac neko sasvim drugi. Taj dokument odvodi Rihtera u Sarajevo u leto 1992. i u središte balkanskih ratova devedesetih, potom u neobičnu ljubavnu avanturu, da bi napokon stigao do saznanja o svom ocu koje će promeniti njegov svet.
Lična, egzistencijalna i porodična drama u romanu Igora Štiksa projektovana je na veliki ekran kolektivnih i ratnih sukoba devedesetih godina.
Srpsko izdanje romana Elijahova stolica Igora Štiksa objavio je Arhipelag.