Beograd, 13. novembra 2023. – Pesma Ane Ristović „Pravi ugao“ i pesma Marije Radić „Noć nad noćima“ izabrane su u uži izbor za Nagradu „Lenkin prsten“, književnu nagradu za najbolju ljubavnu pesmu objavljenu tokom proteklih godinu dana na srpskom jeziku.
Pesma „Pravi ugao“ objavljena je u novoj knjizi Ane Ristović Tu, koja je, u izdanju Arhipelaga, premijerno predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga.
Pesma „Noć nad noćima“ objavljena je u knjizi Marije Radić Nepristajanje, takođe objavljenoj u izdanju Arhipelaga.
Pored pesama Ane Ristović i Marije Radić, u užem izboru nalaze se pesme Nebojše Lapčevića („Nokturno mekog tkiva“), Nenada Šaponje („Sigurnost je imati dušu negde van sebe“), Milice Špadijer („Ljubav“), Radinka Кrulanovića („Ples koji ne mari za reči“) i Sunčice Radulović Torbice („Fruškogorska pastorala“).
„Prateći pesničku produkciju između dve dodele nagrade, u periodici i samostalnim zbirkama, žiri je zapazio veći broj pesama savremenih srpskih autora na ljubavne teme“, kaže se u saopštenju žirija koji radi u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar.
Odluku o najboljoj pesmi žiri će doneti na sednici koja će biti održana 14. novembra, dok će nagrada „Lenkin prsten“ biti dodeljena 18. novembra 2023. godine, na svečanosti koju će organizovati Dom kulture u Srbobranu.