Sedam poznatih pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope imaju zajedničko književno veče 13. septembra u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Na ovoj književnoj večeri učestvuju aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat i Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca. Ovi pisci su prvi učesnici rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu u Mokrinu, a književno veče u Domu omladine Beograda je njihov jedini javni nastup tokom jednomesečnog trajanja ovog boravka.
Moderatori ove književne večeri su Gojko Božović i Srđan V. Tešin.
Kuća na Ravnom Bregu je jedinstven rezidencijalni boravak značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope. Pozvani pisci u Kući na Ravnom Bregu pišu svoju novu knjigu. Ključni cilj ovog rezidencijalnog boravka jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje potencijala književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi.
Kuća na Ravnom Bregu je kulturno, vrednosno i tematski profilisan rezidencijalni boravak pisaca koji, u odličnom radnim uslovima, pored rada na svojim novim rukopisima, treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih važnim temama modernog doba. Ovogodišnja tema je Kuća na Ravnom Bregu, pri čemu pisci nemaju u vidu konkretnu Kuću na Ravnom Bregu, već kuću kao prostor intime, kao mesto nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih događaja, kao izvor osnovnog iskustva. Srpsko izdanje knjige ovih priča objaviće Izdavačka kuća Arhipelag početkom 2013. godine.
Rezidencijalni boravak Kuća na Ravnom Bregu organizuje Terra Panonica u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag iz Beograda.