Beograd, 17. marta 2022. – Pisac Srđan V. Tešin ovogodišnji je dobitnik plakete „Sima Cucić“ za knjigu priča za decu i razmažene roditelje Luka kaže koja je objavljena u izdanju Arhipelaga u dva izdanja.
Za knjigu Luka kaže Tešin je dobio nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade za knjigu godine („Maleni cvet“). Krajem prošle godine knjiga Luka kaže je objavljena i na engleskom jeziku.
Ova nagrada posvećena je liku i delu Sime Cucića (1905-1988), rodonačelnika književne kritike u srpskoj književnosti za decu.
Srdjan V. Tesin Luka kaze 2021Nagrade i plakete „Sima Cucić“ u oblasti književnosti za decu biće uručene u petak 18. marta u 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Tom prilikom biće uručena nagrada za životno delo „Sima Cucić“ Nedeljku Terziću i dve ravnopravne plakete „Sima Cucić“ Srđanu V. Tešinu i Miroslavu Gašparu, piscu knjige Mesečina iznad našeg dvorišta (BKC, 2021).
Žiri za nagrade i plakete „Sima Cucić“ je radio u sastavu u sastavu: profesor dr Tihomir Petrović (predsednik), profesor dr Predrag Jašović (potpredsednik) i Radovan Vlahović, književnik.
Među dosadašnjim dobitnicima nagrada i plaketa „Sima Cucić“ nalaze se: Jovan Ljuštanović, Predrag Jašović, Gordana Maletić, Voja Marjanović, Milivoje Mlađenović, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Pero Zubac, Timoti Džon Bajford, Tihomir Petrović, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Milutin Đuričković, Valentina Hamović, Zorana Opačić, Milica Jeftimijević Lilić, Branko Stevanović i drugi.