Beograd, 23. maja 2017. – Drugi Festival subverzivnog filma PLAN B održaće se od 25. do 28. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Organizatori su pripremili sadržajan filmski program čiji je cilj da podstakne kritičke rasprave i dijaloge u našoj sredini. Cena ulaznice iznosi 250 dinara.
Arhipelag vodi svoje čitaoce na filmove koji će se prikazivati na Festivalu subverzivnog filma PLAN B. Za svaki film Arhipelag je, u saradnji sa Domom omladine Beograda i Festivalom subverzivnog filma PLAN B, obezbedio po 2 karte za po 3 čitaoca. Zainteresovani čitaoci mogu da prate FB stranu Arhipelaga: https://www.facebook.com/arhipelag/ na kojoj kasnije popodne počinju nagradne igre za čitaoce.
Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, posvećenog globalnim gorućim temama koje se tiču svih nas prikazalo je provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, koji su se bavili najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. Ove godine, od 25. do 28. maja u Domu omladine Beograda, drugo izdanje PLANA B domaćoj publici premijerno predstavlja 6 filmova koji otvaraju raspravu da li je drugačiji svet u kome živimo ipak moguć.
PLAN B, festival subverzivnog filma, pokrenuli smo kako bismo Beograd uključili u veliku i žestoku raspravu o budućnosti čitave planete, koja se rasplamsava poslednjih decenija. Da bismo prikazali političke i angažovane filmove koji su uzburkali svetsku javnost. Da bismo približili aktuelne fenomene i tendencije kroz umetnički komentar autora koji ne veruju da filmovi menjaju svet, ali znaju da ga menjaju gledaoci tih filmova.
Šta nam je plan B?
Program
Četvrtak, 25. maj
20:00
Film: Ovo je naša zemlja (Chez nous, Francuska, 2017)
Režija: Lukas Belvo
Medicinska sestra postaje nosilac izborne liste nacionalističke partije za lokalne izbore u malom francuskom gradu. Bez ikakvih stvarnih uverenja, ona prepušta da je populistička atmosfera nosi.
https://youtu.be/EH01wqhOl7U
Ovo je nasa zemlja
Petak, 26. maj
18:00
Serijal: Betonski spavači, epizoda 1. i 2. (Hrvatska, 2016)
Režija: Saša Ban
Dramatična priča o protivrečnostima jugoslovenskog socijalističkog društva između Istoka i Zapada, demokratije i totalitarizma. Svaka epizoda bavi se danas ruiniranom soc-realističkom arhitektonskom baštinom.
https://youtu.be/c1ikSrNxsac

20:00
Film: Hvala, gazda (Merci Patron, Francuska, 2016)
Režija: Fransoa Rufan
Francuski Majkl Mur nas vodi kroz zakulisne radnje velikih francuskih firmi koje koriste skoro ropski rad stranih radnika, kako bi izbegli da poštuju prava francuskih radnika.
https://youtu.be/U55G_PiSFh0

Subota 27. maj
18:00
Serijal: Betonski spavači, epizoda 3. i 4. (Hrvatska, 2016)
Režija: Saša Ban
Treća i četvrta epizoda predstavljaju soc-realističku arhitekturu post-industrijskog kompleksa i velike ambicije modernizatorskoh projekata.

20:00
Film: Put za Instabul (La Route d’Istanbul, Francuska, Alžir, 2016)
Režija: Rašid Bušareb
Elizabet živi sa ćerkom Elodi u Belgiji. Jednog dana policija joj saopštava da joj se ćerka priključila Islamskoj državi. Elizabet kreće u potragu.
https://youtu.be/1XCEwbjjR5I

Put za Istanbul 01

Nedelja, 28. maj
18:00
Film: Samo uzdah (A Mere Breath, Rumunija, 2016)
Režija: Monika Lazurean-Gorgan
Šta se dešava s porodicom u malom rumunskom gradu, gde je, s propašću fabrike, propala svaka nada i solidarnost? Film prati porodicu Dobrin u iščekivanju čuda koje bi izlečilo njihovo teško bolesno dete.
https://youtu.be/tIxeKa_F9hg

20:00
Film: Mladi Karl Marks (Le jeune Karl Marx, Nemačka, Belgija, Francuska, 2017)
Režija: Raul Pek
Od reditelja kultnog filma I’m not your Negro dolazi uzbudljiva biografska priča o prvom susretu Marksa i Engelsa i nastanku Komunističkog manifesta u grotlu Evrope 19. veka koju iz korena potresaju protesti i revolucije.
https://youtu.be/j74lQbwZFBw

Više informacija: https://www.facebook.com/events/1350862904950743