Beograd, 27. juna 2018. – Otvaranjem izložbe fotografija i crteža Iz neposredne nestvarnosti i razgovor sa velikim španskim i evropskim piscem Havijerom Serkasom sinoć je u Domu omladine počeo 7. Beogradski festival evropske književnosti koji organizuje Arhipelag.
Veliki broj posetilaca uživao je u crtežima i fotografijama čiji su autori 12 umetnika različitih poetika i generacija i iz nekoliko zemalja. U osnovi njihovih radova stoji dijalog sa romanom rumunskog Kafke Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti. Bleher je pisao tridesetih godina XX veka, potom je sve donedavno bio zaboravljen i potisnut, da bi u proteklih petnaestak godina bio otkriven, a njegova dela doživela svetsku slavu.
Izložba Iz neposredne nestvarnosti je veliki omaž ovom piscu.
IZ NEPOSREDNE STVARNOSTI 19 SM– Književnosti je potreban javni prostor i do njega se ne može doći na stare načine koji više nisu put u komunikaciji. Književni festival stvaraju javni profil književnost i jesu najuticajniji događaji posvećeni knjigama. Književni festivali postaju sve značajnije platforme za promociju savremene književnosti. Pogotovu kada su dobro osmišljeni i kada ne izbegavaju nove medije kao svoje saveznike. Književnost nije ni anahrona, ni prevaziđena, ona govori važne stvari i postavlja važna pitanja, uz pomoć književnosti bolje možemo da razumemo svoju svakodnevicu. U tom pogledu književnost ne može da zameni nijedan drugi medij – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na otvaranju 7. Beogradskog festivala evropske književnosti.
IZ NEPOSREDNE STVARNOSTI 18 SMPrvi gost na sceni 7. Beogradskog festivala evropske književnosti bio je Havijer Serkas, s kojim su razgovori Gojko Božović i prevodilac Biljana Isailović. Serkas je plenio zanimljivim i duhovitim odgovorima, pažljivim analizama i lucidnim opaskama. Brojna publika je toplo pozdravila ovog pisca, označavajući kako je početak ovog Festivala u znaku dobre energije, živog interesovanja i zanimljivih susreta i razgovora.
Na kraju prvog festivalskog dana publika je mogla da vidi film Paula Otisa Mlada nastao po Lorkinoj drami Krvava svadba.