Beograd, 12. marta 2018. – Beogradska premijera knjige Dragana Lakićevića Lakasa Portret političara u mladosti, koja je upravo objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Život i literatura, održaće se večeras, na 15 godina od ubistva Zorana Đinđića, u sali Amerikana Doma omladine Beograda s početkom u 19 časova.
O knjizi će govoriti profesor dr Vukašin Pavlović, Branislav Lečić, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Dragan Lakićević Lakas, a publika će moći da vidi i jedan broj nepoznatih ili manje poznatih fotografija Zorana Đinđića koje su objavljene kao dodatak knjizi Portret političara u mladosti.
Portret političara u mladosti nije ni biografija, ni autobiografija, ni roman o odrastanju i sazrevanju, mada je sve to pomalo, pa i više od toga. Autor se poduhvatio zadatka da opiše put koji su njegov prijatelj i književni junak zajedno prešli, dok nijedan od njih nije znao kuda će ih taj put odvesti. Zato su i mogli, neopterećeni bremenom sudbine da dele mladalačke tajne i snove, da srljaju u neizvesnost i izazivaju sudbinu. Portret političara u mladosti je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene.
Knjiga Portret političara u mladosti govori o Zoranu Đinđiću iz blizine, od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku na samom kraju osamdesetih. U ovoj knjizi Đinđić je viđen očima savremenika i prijatelja, onih s kojima je provodio vreme svog odrastanja i mladosti, prvih sudara s političkim poretkom i prvih nastupa u javnom i intelektualnom životu.
Dragan Lakićević Lakas, politički filozof i društveni teoretičar, prijatelj je Zorana Đinđića iz gimnazijskih i studentskih dana.