Roman Vide Ognjenović Posmatrač ptica biće objavljen na bugarskom jeziku tokom prve polovine 2013. godine u izdanju vodeće bugarske izdavačke kuće Siela iz Sofije i u prevodu Sevde Dimitrove.
Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Vide Ognjenović, upravo je potpisao ugovor sa Sielom koja je pre nekoliko meseci objavila i bugarsko izdanje prethodnog romana ove autorke Preljubnici.
Preljubnici su odlično primljeni u bugarskim medijima i kritici, posle čega je Vida Ognjenović krajem maja otvorila prolećni Sajam knjiga u Sofiji i imala deset intervjua za vodeće bugarske dnevne novine i magazine, kao i za državni radio i televiziju.
Posmatrač ptica biće objavljen naredne godine i na makedonskom jeziku, a Arhipelag trenutno pregovara i sa izdavačima iz Grčke, Slovačke, Češke i Mađarske.
Arhipelag je objavio dva izdanja romana Posmatrač ptica koji se već dve godine nalazi među najčitanijim knjigama u javnim bibliotekama u Srbiji.
Posmatrač ptica je uzbudljiva priča modernih vremena, roman u čijim se glasovima sabiraju iskustva jednog doba i prelamaju neka od najvažnijih pitanja privatnih i javnih istorija savremenog trenutka. U središtu ovog izuzetnog romana, u koji je stala čitava druga polovina XX veka, nalazi se junak izukrštanog i uskomešanog identiteta, ali čitalac prati i priče o Ruskom zaštitnom korpusu i belim Rusima – emigrantima u Srbiji, o istoriji železnice u Srbiji, o progonima i umetnosti, o Beogradu u vreme i posle Drugog svetskog rata, o Okudžavi i Visockom, o ljubavi i svevidećem oku policije.