Beograd, 2. avgusta 2013. – Roman Vide Ognjenović Posmatrač ptica biće objavljen na makedonskom jeziku početkom 2014. godine u izdanju Izdavačke kuće Ikona iz Skoplja.
Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Vide Ognjenović, upravo je potpisao ugovor sa Ikonom koja je zainteresovana i za knjigu priča Vide Ognjenović Živi primeri.
Na makedonskom jeziku u izdanjima različitih izdavača ranijih godina su objavljeni romani Vide Ognjenović Kuća mrtvih mirisa i Preljubnici.
Posmatrač ptica biće uskoro objavljen i na bugarskom jeziku, a Arhipelag o izdanjima ovog romana pregovara i sa izdavačima iz Grčke, Slovačke, Češke i Mađarske.
Arhipelag je objavio dva izdanja romana Posmatrač ptica koji se već dve godine nalazi među najčitanijim knjigama u javnim bibliotekama u Srbiji.
Posmatrač ptica je uzbudljiva priča modernih vremena, roman u čijim se glasovima sabiraju iskustva jednog doba i prelamaju neka od najvažnijih pitanja privatnih i javnih istorija savremenog trenutka. U središtu ovog izuzetnog romana, u koji je stala čitava druga polovina XX veka, nalazi se junak izukrštanog i uskomešanog identiteta, ali čitalac prati i priče o Ruskom zaštitnom korpusu i belim Rusima – emigrantima u Srbiji, o istoriji železnice u Srbiji, o progonima i umetnosti, o Beogradu u vreme i posle Drugog svetskog rata, o Okudžavi i Visockom, o ljubavi i svevidećem oku policije.