Beograd, 23. maja 2013. – Element, jedna od najznačajnijih pesničkih edicija na srpskom jeziku, biće predstavljena u petak 24. maja u 19 časova u Zaječaru, u Radul Begovom konaku, na 28. Festivalu mladih pesnika.
O konceptu edicije Element i o pesničkim knjigama koje su u njoj objavljene govori Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga.
Predstavljanje edicije Element odvija se u okviru programa Veče izdavača: Arhipelag.
Arhipelag je jedan od retkih izdavača u Srbiji koji kontinuirano, u redovnim godišnjim kolima, objavljuje nove knjige pesama savremenih domaćih i svetskih pesnika.
Osnovana 2007. godine, biblioteka Element je jedan od prvih edicija ove izdavačke kuće.
U proteklih šest godina Element je, zahvaljujući jasnom profilu i doslednim kriterijumima, postao prepoznatljiva i cenjena pesnička edicija u kojoj su objavljene nove knjige ili knjige izabranih pesama nekih od najvažnijih savremenih svetskih i srpskih pesnika. Tako je nastala profilisana biblioteka u znaku najboljih vrednosti moderne poezije.
U ediciji Element do sada su objavljene izabrane pesme Zbignjeva Herberta, Čarlsa Simića, Amira Ora i Normana Makejga, po dve knjige pesama Adama Zagajevskog i Živorada Nedeljkovića, kao i nove knjige pesama Novice Tadića, Jelene Lengold, Dragana Jovanovića Danilova, Vesne Goldsvorti, Fridriha Caunera, Ota Fenjvešija i Rista Lazarova.
Knjige pesama domaćih pesnika u izdanju Arhipelaga dobile su najvažnije pesničke nagrade u Srbiji.