Beograd, 16. avgusta 2016. – Knjige Vide Ognjenović i poznatog izraelskog pesnika Amira Ora, objavljene u izdanju Arhipelaga, biće predstavljene na književnoj večeri koja će se održati u sredu 17. avgusta s početkom u 20.30 časova u Maloj sali Čigote.
Moderator književnog programa je Mirjana Crnčević.
Vida Ognjenović Amir Or
Vida Ognjenović će čitaocima u Čigoti predstaviti knjigu eseja Visoka voltaža. Eseji u ovoj knjizi govore o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici neobičnih modernih Argonauta koji su spasili rusku avangardu. Junaci knjige Visoka voltaža su Danilo Kiš i Mirko Kovač, Borislav Mihajlović Mihiz i Ljubomir Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Klaudio Magris i Milo Dor.
Vida Ognjenović Visoka voltaža Amir Or Muzej vremena
Pred čitaocima će se naći i Muzej vremena, najznačajnija knjiga pesama Amira Ora u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija. Muzej vremena je celovita pesnička knjiga u kojoj se, iz različitih uglova i sa podrazumevanjem ogromne pesničke tradicije i tradicije mišljenja, razmatra pitanje vremena i ljudske egzistencije u tokovima vremena. Amir Or, pesnik izuzetne kulture, u ovoj knjizi vodi dalekosežan dijalog s mitom i slojevima kulturnog i istorijskog pamćenja, sa izazovima savremenog doba i ukupnog pesničkog iskustva. Otuda ova knjiga dobija oblik i snagu modernog pesničkog speva u kome se iznova ispituju sama pesma i svet o kome ta pesma govori.
Organizator programa je Biblioteka Instituta Čigota.