Beograd, 6. marta 2018. – Knjiga Miloša Bruna Beograd u Velikom ratu, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena 7. marta s početkom u 19 časova u čitaonici Biblioteke „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu.
O knjizi će govoriti glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i autor.
Razgovor vodi Gordana Filimonović.
Knjiga Beograd u Velikom ratu: očima savremenika je prva društvena istorija Beograda u Prvom svetskom ratu. Višegodišnje istraživanje arhiva i građe, dnevnika i memoara, novina i književnih tekstova, koje je preduzeo Miloš Brun, donosi uzbudljivu i po mnogo čemu nepoznatu sliku o životu u Beogradu u Prvom svetskom ratu od predratne krize do oslobođenja, od sudbine odbeglih, nestalih i ostalih do priča o solidarnosti, od snabdevanja do kulture i sporta pod okupacijom.
Jedinstvena priča o tome kako je izgledala svakodnevica Beograda u Velikom ratu, kako su se ljudi školovali, lečili i zabavljali u vreme okupacije, gde su radili, kako su nabavljali hranu i ogrev, kako je izgledao jedan običan dan u Beogradu u doba okupacije data kroz svedočenja savremenika.
Prema rečima istoričara dr Danila Šarenca, Beograd u Velikom ratu: očima savremenika nije samo klasična rekonstrukcija ratnih sudbina stanovnika Beograda, već, mnogo šire, svega što čini život u jednom gradu bilo da je on u ratnom ili mirnodopskom kontekstu.